Holleeder verliest zaak om Heinekenfilm

Willem Holleeder heeft het kort geding tegen IDTV Film verloren. De topcrimineel had via de rechter willen voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in zijn huidige vorm in omloop wordt gebracht. De rechter in Amsterdam wees zijn eis vandaag af.

Still uit de film De Heineken Ontvoering. © www.heinekenontvoering.com Beeld
Still uit de film De Heineken Ontvoering. © www.heinekenontvoering.com

Holleeder meent dat de film hem neerzet als een meedogenloze boef. In de film komt het personage Willem Holleeder weliswaar niet voor, maar de door de filmmakers gefingeerde ontvoerder Rem zou in vele opzichten naar de jonge Holleeder zijn gemodelleerd.

De rechter heeft een vonnis in verkorte vorm gewezen. De motivering volgt over een week.

Samensmelting

Volgens de filmmakers is Rem een samensmelting van Holleeder en medeontvoerder Martin Erkamps. Zij beschouwen dit als een artistieke ingreep in het oorspronkelijke ontvoeringsverhaal, die het dramatisch gehalte van de film ten goede komt. De makers vinden dat zij zich die vrijheid kunnen permitteren.

Fictie
Holleeder vreesde dat het publiek niet in staat zal zijn feit van fictie te onderscheiden. De fictie betreft onder meer de sadistische, psychopathische trekken die ontvoerder Rem zijn meegegeven, zeggen Holleeder en zijn advocaten. Zij hebben de film, die vanaf 27 oktober in de Nederlandse bioscopen zal draaien, niet gezien, maar baseerden hun oordeel op de trailer en een versie van het script.

De advocaten Stijn Franken en Dieuwke Levinson hebben betoogd dat de makers er ook nog eens voor hebben gekozen Rem te laten vertolken door een 'lookalike' van Holleeder, acteur Reinout Scholten van Aschat. Rem moet ook daarom uit de film, meenden de raadslieden. Volgens IDTV kwam die eis neer op een verbod van de hele film.

Morren
Inmiddels zijn drie andere ontvoerders ook gaan morren over de film. Zij hebben sommaties gestuurd naar IDTV Film. Holleeders criminele 'gabber' van destijds, Cor van Hout, werd in 2003 geliquideerd.

Holleeder mocht het kort geding gisteren niet bijwonen van justitie. Hij zit momenteel in de laatste fase van een celstraf die hem is opgelegd wegens afpersing.

Holleeder respecteert vonnis
Willem Holleeder respecteert het voor hem ongunstige vonnis in het kort geding tegen IDTV Film, de producent van de film De Heineken Ontvoering. Dat heeft zijn advocaat Stijn Franken gezegd.

Franken heeft Holleeder vrijdagmiddag gesproken na de rechterlijke uitspraak. 'Het was Holleeder vooral te doen om het feit dat hij duidelijk wilde maken dat bepaalde elementen in de film niet kloppen', aldus Franken.

'Dat heeft hij nu gedaan. Hij feliciteert IDTV met deze uitslag en wenst de producent veel succes met de film.' De raadsman kon zelf geen nadere reactie op de uitspraak geven, omdat de motivering ervan nog een week op zich laat wachten. Of er aanknopingspunten zijn voor een eventueel hoger beroep is voor Franken daarom evenmin te zeggen. Daar komt bovenop dat de film nog voor het beschikbaar komen van die motivering in omloop zal zijn gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden