Update

Holleeder verdacht van niet drie, maar vier extra moorden

Justitie vervolgt Willem Holleeder (57) niet voor drie, maar voor vier extra liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Het gaat om de moorden op crimineel John Mieremet, vastgoedbaron Willem Endstra en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout - plús de dood van Van Houts metgezel Robert ter Haak, een botenhandelaar.

Willem Holleeder. Beeld anp

Aanklagers Sabine Tammes en Joris Beliën waren slachtoffer Ter Haak vanmorgen op een inleidende zitting vergeten in hun nieuwe aanklacht, maar laten op een vraag van deze krant weten die liquidatie nog te zullen toevoegen.

Ook wordt Holleeder alsnog vervolgd voor de mislukte aanslag op Mieremet in 2002. De extra aanklachten komen bovenop de verdenkingen dat Holleeder opdracht gaf voor de moorden op de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2 november 2005) en de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006).

Voor de toegevoegde zaken baseert justitie de nieuwe verdenkingen voornamelijk op de getuigenissen van Holleeders zussen Astrid en Sonja, zijn ex-vriendin Sandra den Hartog - weduwe van crimineel Sam Klepper - en Turkse crimineel Hidir K. Justitie vroeg de rechtbank zowel drie vrouwen als de Turkse crimineel K. slechts in het openbaar op de zitting te verhoren. Advocaat Stijn Franken zal later op dat verzoek reageren.

Vaak vergeten
Met de nu op zijn tenlastelegging bijgeschreven moorden wordt Holleeder al jaren in verband gebracht, maar er was altijd te weinig bewijs. Alle slachtoffers hadden tevoren gezegd dat ze vreesden in opdracht van Holleeder te worden vermoord. Holleeders mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout werd 24 januari 2003 vanaf een motor doodgeschoten voor het Chinese restaurant waar hij had geluncht in de Dorpsstraat van Amstelveen. Disgenoot Robert ter Haaks stond naast hem, werd ook door de kogelregen geraakt en overleed later in het ziekenhuis. Hij wordt vaak vergeten.

Vastgoedmagnaat Willem Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd voor zijn hoofdkantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Zijn zakenrelatie David Denneboom raakte gewond. Voor die zaak worden vermoede uitvoerders en tussenpersonen al jaren vervolgd, maar nog niemand was aangeklaagd als opdrachtgever. John Mieremet is op 2 november 2005 doodgeschoten op zijn vakantieparkje in aanbouw nabij de onder sekstoeristen geliefde Thaise badplaats Pattaya.

Op 26 februari 2002 was hij al eens neergeschoten op de Amsterdamse Keizersgracht, nadat hij het kantoor had verlaten van de omstreden advocaat Evert Hingst (in 2005 ook geliquideerd). Zijn zussen, ex en andere getuigen beschuldigen Holleeder van nog meer moorden, maar daarvoor zien de aanklagers vooralsnog onvoldoende bewijs. Holleeder hoorde de nieuwe beschuldigingen gelaten aan in zijn verdachtenbank. Zelf wilde hij niets zeggen. Raadsman Franken ageerde in een summier betoog vooral tegen berichtgeving in de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden