Holleeder over verhoor zus Astrid: 'Jordaancabaret'

Willem Holleeder noemde de uithalen van zijn zus Astrid minachtend 'Jordaancabaret', maar allebei raakten ze weer in de greep van hevige emoties. Hij: 'Je wilde me laten liquideren, mafkees!'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het was 'jongste rechter' Margo Somsen halverwege alweer haar vijfde verhoor opgevallen dat Astrid Holleeder 'een lijfelijke reactie' had op een afgespeelde geluidsopname die zij heimelijk had gemaakt van een gesprek met broer Willem.

Somsens vraag daarnaar leidde een van emoties doortrokken half uur in.
Astrid, in tranen: "Het brengt mij terug, mevrouw. Ik praat hier over het doodschieten van mijn zusje. De krankzinnigheid!"

Opnames
Holleeder sprak meermaals van 'Jordaancabaret met op zijn tijd een traantje' waarmee zijn gewiekste zus haar verhaal kracht bij zet. "Astrid is advocaat en die houdt hier een pleidooi, zo is ze."

Een pleidooi kan één grote leugen zijn, is zijn idee.

"Mijn advocaat heeft me al zo vaak gezegd dat ik mijn mond moet houden. Ik hoop dat u me nog uitgebreid verhoort over wat ik bedoelde in die stiekem opgenomen gesprekken," zei Willem. "Ik heb geen opdrachten gegeven voor liquidaties en ik heb ook vaak gezegd dat ik Cor níet heb laten vermoorden, maar waar zijn díe opnames?!"

Willem Holleeder is er van overtuigd dat zijn zussen Astrid en Sonja verhalen over zijn liquidatieopdrachten hebben gefabriceerd zodat justitie hem in de cel kon gooien, maar dat was niet het enige, zei hij kort voor de lunchpauze: "Astrid heeft me ook op een andere manier geprobeerd weg te krijgen." Tegen Astrid: "Je hebt gewoon geprobeerd me te laten liquideren, mafkees?!"

Er is een getuige die zegt dat Astrid een bekende crimineel had benaderd om Willem te laten doodschieten. Wie, dat wil Willem niet zeggen. "Ik zit hier voor mezelf, dus dat zeg ik niet. Ik ben vandaag zestig geworden en ik heb nog nooit iemand verraden. Zij (Astrid) is erger dan de zee diep is. Zij is een heel gevaarlijk meissie!"

Astrid, woest: "Die paranoïde gedachten! Ik heb hem nooit willen laten liquideren. Hád ik het maar gedaan! Maar dan had ik het zelf gedaan, want ik ben niet zoals hij. Echt, Wim, ik vind het heel erg voor jou, maar jij moet gewoon opgeruimd worden. Je spoort gewoon niet!"

Laaiend
Volgens Astrid is de woede van haar broer in haar opnames goed te verklaren. Zij en zus Sonja wisten dat hij rivalen had laten vermoorden. Hij was als de dood dat ze dát aan justitie zouden vertellen. De gedachte maakte hem laaiend.

Holleeder herhaalde dat Astrid hem in die gesprekken uit de tent lokte zodat hij woedend zou gaan schreeuwen.

Astrid, weer emotioneel: "Mijn zusje moest onderduiken! Hij dreigde haar de intensive care op te slaan! Heb ik hem dat allemaal expres laten zeggen?! Stel dat zoiets over jouw moeder wordt gezegd?! Zo iemand steek je toch meteen een mes in zijn ribben?! Maar hier wordt het maar een beetje weggewuifd!"

Het verhoor werd halverwege de middag op Astrids verzoek afgebroken omdat ze moe was. Eind juni komt ze weer naar 'de bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Vrijdag gaat de rechtbank verder met het dossier over de liquidatie van Holleeders mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak, die min of meer toevallig naast hem stond op 24 januari 2003 in Amstelveen.

Misdaadjournalist Paul Vugts houdt je op de hoogte van het megaproces in ons liveblog. Lees alle hoogtepunten hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden