Plus

Holleeder: 'Moordend driemanschap heeft nooit bestaan'

Vormde Willem Holleeder met de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel en de geliquideerde Stanley Hillis een bende die moorden liet plegen? Onzin, bezweert hij.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat hij 'iedereen' kent in het Amsterdamse criminele milieu, dát is het probleem, zo memoreerde Willem Holleeder (60) al vaker. Andersom kent iedereen hém, vulde rechtbankvoorzitter Frank Wieland aan: "Nog even en u zit in Wie is de Mol."

Grappig, maar Holleeder kan er niet meer om lachen.

De halve onderwereld passeerde weer, op de eerste dag van de behandeling van de dossiers onder de aanklacht dat Holleeder met Dino Soerel en Stanley Hillis 'een driemanschap' vormde dat moorden liet plegen.

Moordcommando's
Het idee van officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher: het trio omringde zich met een groep andere bekenden uit het milieu, die op hun beurt twee 'moordcommando's aanstuurden.

De aanklagers zien één groep 'Amsterdamse' huurmoordenaars rond de inmiddels tot levenslang veroordeelde Jesse R. en één rond een groepje Nederlandse Turken uit Alkmaar.

De eerste groep zou Heinekenontvoerder Cor van Hout, metgezel Robert ter Haak, de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl hebben geliquideerd. De andere zou de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra en crimineel John Mieremet hebben vermoord.

Brommerclub
Het ging weer over 'de brommerclub' die voor Holleeder Houtman afperste - door andere Amsterdamse criminelen laatdunkend 'de pizzakoeriers' genoemd. Toen Houtman en vriend Van der Bijl een te groot gevaar werden, zou 'het driemanschap' ze hebben laten vermoorden.

Kroongetuige Fred Ros zegt dat Holleeder zeven miljoen van het van Endstra afgeperste fortuin aan Stanley Hillis had gegeven om zich bij hem in te kopen.

Onzin, zegt Holleeder. "Geen euro. Kom op nou, zeven miljoen geven om met iemand mee te mogen lopen?!"

Holleeder leerde Hillis kennen in de gevangenis in Alkmaar, maar echt nauw contact hadden ze volgens hem nooit.

Verafgoden
De gouden wet dat gevangenissen kweekvijvers van zware criminaliteit zijn, doet volgens het Openbaar Ministerie ook opgeld in het geval van Soerel. Met hem 'zat' Holleeder ook 'gezellig', waarna ze eenmaal buiten samen sportten en glaasjes dronken. Dat ze hechte zakelijke banden hadden, ontkennen ze inmiddels allebei.

Daar staan vele verklaringen van (criminele) getuigen tegenover die Hillis, Soerel en Holleeder als drieëenheid zien.

Oud-ijshockeykeeper en vriend van veel criminelen Ferry de Kok vertelde de onderzoeksrechter dat Holleeder naar Hillis trok na de liquidatie van diens rechterhand Jan Femer (op de Haarlemmerdijk) in 2000. Holleeder had volgens De Kok uiteindelijk 'Turkies en Marokkanen' die hem verafgoodden en klussen deden. ('Ze riepen nog net geen Allah Akbar tegen hem'.)

Holleeder, verontwaardigd: "Ik heb geen Turkies en ook geen Marokkanen."

In elk geval vanaf begin 2002 had het driemanschap een samenwerkingsverband met liquidaties als oogmerk, stelt de recherche. Toen werd Johnny Mieremet in februari neergeschoten op de Keizersgracht.

Holleeder: "Niet dus. Ik heb niks te maken met die aanslag op Mieremet."

Mieremet is wél degene die overal 'verhalen rondstrooide' over zijn driemanschap. Verhalen waarvan hij nu zo'n last heeft.

Dinsdag gaat het behandelen van de dossiers over de vermoede bendeleiding verder. Ook komen Holleeders persoonlijke omstandigheden aan bod.

Lees alles over het monsterproces van Willem Holleeder in ons live blog

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden