Holleeder: mijn zussen spelen spelletjes met hulp van Peter R. de Vries

In een emotionele litanie betoogde Willem Holleeder donderdagochtend in de Amsterdamse rechtbank dat zijn zussen Astrid en Sonja 'spelletjes spelen', geholpen door misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Paul Vugts
Holleeder las zijn verklaring van een papier dat hij met trillende handen vasthield. Beeld anp
Holleeder las zijn verklaring van een papier dat hij met trillende handen vasthield.Beeld anp

Door die spelletjes van zijn zussen, die hem als getuigen van moorden beschuldigen, heeft hij na negen jaar afscheid moeten nemen van zijn advocaat Stijn Franken.

Waar al lang bekend was dat Franken in het verleden zijn ex Sandra den Hartog had bijgestaan, maakten de zussen pas een punt van die 'belangenverstrengeling' toen ze zouden worden verhoord over zaken waarover Holleeder in het geheim verklaringen had afgelegd. "Terwijl het niet Fránken was die alles van mijn zussen wist, maar ík."

Peter R. de Vries
Holleeder, die zijn verklaring las van een papier dat hij met trillende handen vasthield: "Waar het werkelijk om ging heeft Sonja in een verhoor in woede gezegd: ze willen geen vragen beantwoorden voor ze mijn verklaringen kennen, zodat ze hun verhaal daarop kunnen afstemmen."

Holleeder viel uit tegen Peter R. de Vries, die het verhaal van de zussen geregeld doet op televisie.

"Voor mij is dat onbegrijpelijk. Ik ken Peter meer dan dertig jaar. Als iemand nou beweert dat hij journalist is, had hij me toch om wederhoor kunnen vragen? Hij zit daar op tv niet als journalist, maar als partij. Ik snap niet dat hij steeds van alles in de media kan zeggen terwijl hij nog niet voor de rechtbank is geweest als getuige."

Peter R. de Vries, als altijd aanwezig in de zaal, schudde achteraf het hoofd. "Wat had hij gewild? Dat ik naar hem was toegekomen met het verhaal dat ik uit betrouwbare bron had gehoord dat hij mensen had laten liquideren? Waarna dan binnen de kortste keren mensen (dood) op de grond zouden liggen? Dan had ik de reacties op mijn handelwijze wel willen horen."

Meer over de zaak Holleeder: OM vreest wél belangenconflict nieuwe advocaten Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden