Holleeder maanden weg

AMSTERDAM - De artsen zijn erin geslaagd de twee lekkende hartkleppen van topcrimineel Willem Holleeder te repareren.Het zal nog zeker maanden, en mogelijk zelfs langer duren voordat hij kan verschijnen in de rechtszaal.

Dit zegt Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers. Holleeder onderging gisteren van elf uur 's morgens tot vijf uur 's middags een openhartoperatie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij wordt nog in slaap gehouden totdat de artsen hebben vastgesteld dat zijn hart en nieren weer goed werken.

Omdat Holleeder langdurig zal moeten revalideren en niet mag worden blootgesteld aan stress, is het volgens zijn raadsman in elk geval 'ondenkbaar' dat Holleeder terug kan naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij onder zwaar regime gevangen zat. Kuijpers zal een kort geding aanspannen als justitie zijn cliënt toch weer naar de zwaarst beveiligde gevangenis wil overbrengen. Overigens maakt Kuijpers ook bezwaar tegen de zeer zware bewaking van Holleeder op de intensive care van het ziekenhuis.

Holleeders familie wil een onderzoek naar de vraag hoe het kan dat Holleeders ernstige hartfalen niet is opgemerkt in de EBI, of door de GGD-arts die hem onderzocht toen hij vorige week donderdag onwel was geworden tijdens een zitting in 'de bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De artsen in Leiden zouden op de avond voor Holleeders operatie tegen de familie hebben gezegd dat hij 'maar tien procent' kans had te overleven, toen hij in het paasweekeinde werd binnengebracht in het Leidse ziekenhuis.

Hoe lang het herstel duurt, is nog niet duidelijk. Kuijpers: ''Vanaf het moment dat het goed met hem gaat en er geen complicaties zijn, duurt het nog drie tot zes maanden. Daarna mag hij overigens nog steeds niet aan stress worden blootgesteld.''

Het is daardoor niet denkbeeldig dat het proces tegen Holleeder meer dan een halfjaar zal moeten worden uitgesteld.

'Proces voortzetten'

De advocaten van vrijwel alle medeverdachten van Willem Holleeder willen dat hun proces wordt voortgezet en afgedaan. Zij willen niet wachten tot Holleeder is hersteld. Alleen in de zaak van René van D. geeft dit problemen: hij heeft Holleeder opgeroepen als getuige. Volgens raadsvrouw Ilse van der Meer is die getuigenverklaring 'onontbeerlijk'.

De rechtbank inventariseerde gisteren de standpunten. Justitie wil dat de rechtbank het definitieve besluit over de zaken tegen Holleeders negen medeverdachten opschort tot de eerste helft van mei, tot duidelijk is of Holleeders zaak kan worden ingevoegd. In de tussentijd kan het proces tegen hen worden voortgezet. Officier van justitie Koos Plooij hoopt dat alle zaken bij elkaar gehouden kunnen worden, bij de huidige vier rechters. Plooij acht een spoedig herstel van Holleeder 'niet uitgesloten', maar vindt het te vroeg om erover te speculeren.

Pas maandag wordt de eerste prognose bekend, verwacht de officier. Dan zal de rechtbank beslissen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden