Holleeder klaar voor proces

HAARLEM - Het herstel van Willem Holleeder verloopt boven verwachting. Hij is klaar voor de hervatting van het proces op 10 september, bleek maandag tijdens een zogeheten pro-formazitting van de rechtbank in Haarlem. Daarbij was Holleeder zelf overigens niet aanwezig.Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, die hij een kort briefje voor de rechtbank had meegegeven. Daarin noteerde hij dat hij ''op schema'' zit waar het zijn revalidatie betreft en dat hij zich goed voelt. Met zijn cardioloog heeft hij besproken dat hij in september zijn rentree in de rechtszaal kan maken.

Holleeder werd in april geopereerd aan zijn hart, kort na de start van het proces tegen hem en negen medeverdachten.

Holleeder en de zijnen worden verdacht van het afpersen van een viertal zakenlieden, onder wie de in 2004 doodgeschoten Willem Endstra. De politie arresteerde de verdachten in januari 2006.

In april van dit jaar ging het proces inhoudelijk van start. Na enkele zittingsdagen verslechterde de conditie van Holleeder dermate dat hij naar een ziekenhuis werd afgevoerd. Onderzoek bracht ernstig hartfalen aan het licht.

Het proces werd tot nader order opgeschort. De rechtbank liet vier nog vastzittende medeverdachten voorlopig vrij. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Holleeder ervan dat hij leiding heeft gegeven aan verschillende groepjes die zich toelegden op het afpersen van zakenlui. Behalve Willem Endstra is ook verondersteld afpersingsslachtoffer Kees Houtman een gewelddadige dood gestorven.

Volgens advocaat Kuijpers is Holleeder er alles aan gelegen zijn verhaal voor de rechter te doen - hij ontkent alle aantijgingen. Holleeder revalideert momenteel nog in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Vóór zijn operatie verbleef hij in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Kuijpers drong er bij officier van justitie Koos Plooij op aan om Holleeder in september zo dicht mogelijk bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp onder te brengen.

Volgens Plooij zal het proces de gezondheid van Holleeder niet schaden. Hoe het Openbaar Ministerie dit zal waarborgen, wilde Plooij uit veiligheidsoverwegingen niet prijsgeven.

De raadsman noemde de veiligheidsmaatregelen rond zijn cliënt ''volstrekt idioot''. Hij meent dat Holleeder geen enkele behoefte heeft om op een andere manier uit het gevang te komen dan door een vrijspraak. ''Hij gaat liever in de rechtszaal dood dan in die kooi'', aldus Kuijpers, verwijzend naar het strenge regime waaronder Holleeder zijn voorarrest ondergaat. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden