Holleeder is proces beu: 'Het is speculeren op speculeren'

Zittingsdagen lang herhaalt kroongetuige Peter la Serpe in de liquidatiezaak tegen Willem Holleeder getuigenissen die bekend zijn uit de megamoordzaak Passage, waarin zijn medeverdachten zijn veroordeeld. Holleeder is het wel beu.

Een geblindeerde auto komt aan bij de rechtbank Beeld anp
Een geblindeerde auto komt aan bij de rechtbankBeeld anp

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland stelde onderkoeld vast dat Holleeder het toch nog tot zittingsdagen 39 en 40 had volgehouden voor hij zijn proces écht vervelend begon te vinden.

Zo ver is het nu toch wel gekomen.

Een eind in de middag van de tweede verhoordag van kroongetuige Peter la Serpe moest het er uit. Holleeder kent die hele La Serpe niet, maar die weet wel dagenlang van alles over hém te vertellen.

"Ik zit hier nou twee dagen. Het is speculeren op speculeren op speculeren op van horen zeggen op speculeren met die man. Het begint zo langzamerhand vervelend te worden," baste Holleeder door 'de bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Holleederiaans
De volgers van het proces verstaan het Holleederiaans: als iets 'zo langzamerhand vervelend wordt' is de verdachte er he-le-maal klaar mee.

Holleeder vervolgde: "Ik ken die jongen niet en ik ken geen mensen die zaken met hem hebben gedaan. Hij kan zeggen dat mensen bang moeten zijn als ik voor hun deur sta. Ze moeten bang zijn als híj voor de deur staat! Dat is me zo langzamerhand wel duidelijk."

De kroongetuige beantwoordde onaangedaan nog maar een vraag van Holleeders advocaat Sander Janssen. Zoals hij al twee dagen buitengewoon ontspannen op alle vragen had geantwoord. Losjes, soms met een kwinkslag. De venijnige stekeligheden die in liquidatiezaak Passage tegen Holleeders medeverdachten vertrouwd waren, rollen nauwelijks nog uit de getuigencabine.

Routine
La Serpe getuigt met routine. Hij legt nu al twaalf jaar verklaringen af tegen verdachten die justitie ziet als de zwaarste criminelen van Amsterdam en omstreken en harde tegenwind is voor hem de norm geworden.

Zelf ontmoette hij Holleeder ook naar eigen zeggen maar een paar keer. Eén keer bemoeide die zich volgens de getuige in zijn bijzijn overduidelijk rechtstreeks met een liquidatie. In 2005 zou hij bij winkelcentrum Groot Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert tegen huurmoordenaar Jesse R. hebben gezegd dat 'Osdorp eerst' moest. Kees Houtman uit Osdorp moest er als eerste op het dodenlijstje aan, begrepen Jesse R. en La Serpe.

Liquidaties
Hoewel La Serpe weinig uit eerste hand weet, is Holleeder volgens hem niettemin 'even verantwoordelijk' voor 'alles wat gebeurd is'. Hij weet immers 'overal van af' als het om de besproken liquidaties gaat.

In soms filosofische bespiegelingen zette La Serpe uiteen hoe hij aan de hand van gesprekken met de inmiddels tot levenslang veroordeelde Jesse R. én tal van andere criminelen tot de overtuiging kwam dat Holleeder samen met Dino Soerel en Stanley Hillis de moordenopdrachten gaf.

"Ik kan redelijk goed mensen analyseren. In dertig jaar in het milieu leer je mensen lezen. Ik weet voor negentig procent zeker of iemand de waarheid spreekt."

Holleeders advocaat Sander Janssen: "O ja?" La Serpe: Oké, laat ik het op tachtig procent zetten."

Gebak
De jarige La Serpe (Holleeder: 'Heb je geeneens gebak meegenomen?!') komt ook vrijdag zonder mokken weer naar 'de bunker'. Dit keer samen met de andere kroongetuige, Fred Ros, die hij dinsdag had gekenschetst als een bangerik in een groot lichaam.

'Moordmakelaar' Ros nam ook volgens La Serpe de moordopdracht voor de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl over nadat Jesse R. en La Serpe die hadden verprutst. La Serpe halverwege de donderdagmiddag: "Hij komt morgen, dus vraag het hem maar. (..) Ik kijk uit naar de confrontatie."


Volg het megaproces tegen Willem Holleeder hier in ons liveblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden