Holleeder: Ik heb de waarheid gesproken

UPDATE: AMSTERDAM - ''De allerbeste verdediging is de waarheid.'' Met die woorden sloot Willem Holleeder (49) vrijdag het strafproces tegen hem af. Hij bedankte de rechtbank voor ''alle ruimte en vrijheid om vragen te beantwoorden''.Naar eigen zeggen heeft Holleeder al die vragen louter naar waarheid beantwoord.

Het laatste woord van 's lands bekendste, veronderstelde 'topcrimineel' nam hooguit twee minuten in beslag. Holleeder zei dat hij aanvankelijk niet van plan was te verklaren. In het maandenlange vooronderzoek, na zijn arrestatie in januari 2006, heeft hij nauwelijks iets losgelaten.

Hij zei blij te zijn dat hij dat tijdens het eigenlijke proces wel heeft gedaan, op advies van de rechtbank. Overigens heeft Holleeder zeker niet alle vragen willen beantwoorden. Hij gaf bij herhaling te kennen dat hij bij het geven van een antwoord anderen zou belasten en dat wilde hij voorkomen.

Eerder op de dag reageerden de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries op het vorige week en afgelopen maandag gehouden pleidooi van Kuijpers en Honig. Volgens de aanklagers heeft Kuijpers ''schromelijk'' overdreven met zijn stelling dat Holleeder ''allang is veroordeeld als de grootste boef van Nederland''.

Met zijn bewering dat het de rechtbank eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt iets anders dan een veroordeling uit te spreken, gaat de raadsman te ver, vindt Plooij. Daarmee speelt hij ''zuiver op het gevoel'' en het ''neigt naar morele chantage''.

Kuijpers heeft in zijn pleidooi betoogd dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn recht op vervolging heeft verspeeld door het beeld dat van Holleeder in de media is neergezet, door onder anderen hooggeplaatste personen uit de gelederen van politie en OM.

Volgens Plooij heeft het OM ''er alles aan gedaan om Holleeder tot op dit moment te behandelen als verdachte. Het beeld dat de raadsman vanuit de media schetst als zou Holleeder al schuldig zijn bevonden en een soort monster zijn, herkennen wij niet. Er is niet veel anders aan de hand dan dat deze strafzaak, mede door enkele onderzoeken naar liquidaties, een enorme belangstelling geniet. Maar heel erg veel aandacht in de media impliceert nog niet dat Holleeder daarmee in de publieke opinie al is veroordeeld.''

De publieke belangstelling heeft zich sinds 10 september, bij de hervatting van het proces na een herstelperiode voor hartpatiënt Holleeder, ook in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp zelf gemanifesteerd. De beveiliging registreerde vrijdag de 1250ste bezoeker.

Het OM gaf Kuijpers op één punt min of meer gelijk: tijdens het slotbetoog van Plooij en De Vries, met daarin vervat de strafeisen, is ten onrechte met geen woord stilgestaan bij de wankele medische conditie van Holleeder. Onbegrijpelijk, vond de raadsman.

''Wij zijn niet ongevoelig voor het feit dat Holleeder van de ene op de andere dag ongewild en hard is geconfronteerd met de broosheid van zijn leven'', aldus officier De Vries. Het OM heeft er echter geen rekening mee willen houden in zijn strafeis (twaalf jaar). Het OM beschuldigt Holleeder van het in georganiseerd verband afpersen van zakenlieden.

De rechtbank zal het onderzoek tegen Holleeder en zijn acht medeverdachten sluiten op 7 december, om op 21 december vonnis te wijzen. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden