Holleeder had tien procent overlevingskans

LEIDEN - Willem Holleeder had toen hij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werd opgenomen slechts 10 procent kans om te overleven.Dat zeiden de artsen woensdagavond tegen zijn familie, aldus de advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers.

Artsen hebben de 'topcrimineel' donderdag wel met succes aan zijn hart geopereerd, vertelt de advocaat. Hij is nu stabiel maar wordt nog wel in slaap gehouden.

De artsen hebben de hartkleppen van Holleeder kunnen herstellen, zegt Kuijpers. ''Ook is er kunststof in zijn hoofdslagader aangebracht om die ader te versterken. De artsen zijn tevreden over het verloop van de operatie, die duurde van 11.00 tot 17.00 uur.''

Willem Holleeder wordt nog in coma gehouden totdat de doktoren zeker weten dat zijn organen zoals het hart en de nieren weer goed functioneren. Zo wordt onder meer gekeken of het hart niet lekt. ''De kunstmatige slaap kan een of twee dagen of misschien wel twee weken duren'', weet de advocaat van Holleeder.

Kuijpers sprak woensdagavond nog met zijn cliënt. Ook de familie was bij Holleeder op bezoek. ''Hij was natuurlijk zenuwachtig, want de problemen met zijn hart zijn rauw op zijn dak gevallen'', stelt Kuijpers. ''Toch had hij goede hoop, maar bleef realistisch. Als ik ga, dan ga ik naar mijn vriend Cor zei hij tegen ons.'' Met Cor doelde Holleeder op Cor van Hout, zijn inmiddels geliquideerde kompaan.

Hoe lang het herstel van Holleeder duurt, is nog niet helemaal duidelijk. Kuijpers: ''Vanaf het moment dat het weer goed met hem gaat en er geen complicaties zijn, duurt het nog drie tot zes maanden. Daarna mag hij overigens nog niet aan stress worden blootgesteld.''

'Niet terug naar Vught'

Kuijpers eist dan ook dat zijn cliënt niet terug hoeft te keren naar de extra strenge gevangenis in Vught. Dat brengt te veel stress mee, meent de advocaat. ''Als hij toch naar Vught terug moet, span ik een kort geding aan. Daar kunnen ze vergif op innemen.''

De rechtbank heeft het vorige week begonnen megaproces tegen Willem Holleeder wegens de ziekenhuisopname voor onbepaalde tijd aangehouden. Het ''proces van de eeuw'', zoals de zaak-Holleeder al is gekenschetst, kent tot nu toe een uiterst bizar verloop. Na twee weken is men door verschillende omstandigheden nog niet aan een echte inhoudelijke behandeling toegekomen. Maandag laten de rechters weten of en hoe er eventueel met de strafzaken van de medeverdachten verder wordt gegaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder en de zijnen van de afpersing van een viertal zakenlieden, van wie er in elk geval twee banden hadden met de onderwereld: Willem Endstra en Kees Houtman. Zij werden in respectievelijk 2004 en 2005 geliquideerd. Volgens het OM zijn de afpersingen gepleegd door telkens andere criminele organisaties, die alle werden geleid door Holleeder. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden