Holleeder had niets toe te voegen aan de sneer van zijn advocaat

Anders dan de eerste vier inleidende zittingen in de meervoudige liquidatiezaak tegen Willem Holleeder, waarin de verdenkingen van zijn betrokkenheid bij zeven levensdelicten uitvoerig waren onderbouwd, was de vijfde 'pro-formazitting' vrijdagochtend een vluggertje.

Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Advocaat Stijn Franken had bij het betreden van de zaal voorspeld dat de weer drukbezochte zitting "achttien minuten en twaalf seconden" zou duren, maar zelfs dat bleek overschat.

Nog geen kwartier nadat rechtbankvoorzitter Frank Wieland de zitting had geopend, stroomde de zaal weer leeg. Het bleef bij wat formaliteiten.

Verder dan meer inhoudelijke opmerkingen over de onderwereldmoorden op Sam Klepper (2000), Cor van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Johnny Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) kwam het niet.

Niet van de zijde van aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher, niet van advocaat Stijn Franken en ook niet van de vermoeid ogende Holleeder zelf.

In zwart gehuld
Franken had deze week 's avonds nog eens zitten peinzen over eventuele scherpzinnige opmerkingen die hij de rechtszaal in kon slingeren, zei hij.

"Maar toen werd ik geroepen om naar de televisie te komen kijken, naar het Correspondent's Dinner. Daar werd Willem Holleeder samen met Gordon het meest besproken. De minister-president en nog een grappenmaker waren zó spitsvondig dat ik dat niet kon overtreffen."

Aan die sneer had Holleeder zelf niets meer toe te voegen. Hij kon, als vrijwel altijd geheel in zwart gehuld, weer met zijn zwaarbeveiligde transport terug naar de nog zwaarder beveiligde cel in Vught.

Holleeder in de rechtszaal bij de 4e zitting. Beeld anp
Holleeder in de rechtszaal bij de 4e zitting.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden