Holleeder: 'Endstra-tapes waren opdracht van Mieremet'

Dé kwade genius achter enkele liquidaties waarvoor Willem Holleeder wordt vervolgd, is de beruchte crimineel John Mieremet - probeert Holleeder de rechtbank uit te leggen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het patroon in zijn verweer is bekend uit de grote afpersingszaak 'Kolbak' die Willem Holleeder negen jaar cel opleverde. Zoals Holleeder en zijn advocaten toen betoogden dat niet híj achter de afpersingen van zakenlieden zat, maar de beruchte crimineel John Mieremet, zo betoogt Holleeder nu dat Mieremet de opdrachtgever was van vele liquidaties - óók liquidaties die hém nu worden aangewreven.

Zijn theorie kwam op toen de rechtbank zich vrijdag dan eindelijk zette aan de inhoudelijke behandeling van het eerste moorddossier, over de liquidatie van Holleeders gewezen 'bloedgabber' en zwager Cor van Hout en de handelaar in luxe speedboten Robert ter Haak - die naast hem stond in het spervuur van kogels.

'Bankier van de onderwereld'
De grote lijn van Holleeders filosofie is duidelijk. De malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra had tientallen miljoenen aangepakt van zware criminelen. Toen de eersten om hun geld kwamen, kon hij niet terugbetalen. De grote schuldeiser Mieremet deed alles om zijn miljoenen wél te krijgen ten koste van de andere investeerders.

In 2002 noemde hij Endstra in De Telegraaf 'de bankier van de onderwereld' en Holleeder diens sterke arm. In de bovenwereld wilde niemand nog zaken met Endstra doen en hij zat volledig bij Mieremet in de tang. Dát is de achtergrond van een subtiel spel dat de rechters moeten doorzien, hoopt Holleeder.

Bizarre details
Dat Endstra in 2003 in het diepste geheim een reeks onthullende gesprekken voerde op de achterbank bij drie rechercheurs van de geheime dienst van de recherche, was volgens Holleeder geheel ingestoken door Mieremet.

In dat verband moet worden bezien dat Endstra tot in bizarre details vertelde hoe hij door Holleeder cum suis werd afgeperst en hoe Holleeder achter vele liquidaties zat. Endstra vertelde dat Holleeder hem geregeld bij zijn oor pakte en vertelde wie hij 'ging opruimen'. "Hij heeft ook gewoon Cor van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager! Dat zegt 'ie gewoon!" Holleeder zou hebben gezegd dat zijn zus Sonja (weduwe van Van Hout) en anderen 'even zouden janken' en de liquidatie van hun geliefde na twee maanden zouden zijn vergeten.

Holleeder, nu: "Dat is de spin in het web John Mieremet. Die had Endstra in zijn web. Endstra moest alles doen wat hij wilde. Die achterbankgesprekken moet Endstra hebben gevoerd op initiatief van Mieremet. Ik kan dit niet anders zien dan als een poging van Mieremet om mij er in te douwen bij de politie. Dat is het spel dat Mieremet altijd heeft gespeeld." De rechtbank en de officieren van justitie slikken die zienswijze niet zomaar en die zal nog veel worden besproken.

Eén groot complot
Officier van justitie Lars Stempher: "De verklaringen van uw zussen, uw ex en meneer (Peter R.) De Vries zijn volgens u één groot complot tegen u. En nu zijn andere zaken rond Mieremet en Endstra ook weer een complot tegen u..."

Rechter Benedicte Mildner: "U wijst naar Mieremet en Endstra, maar die mensen vertelden diezelfde verhalen over u (over voortdurende manipulaties)."

De zaak gaat dinsdag verder.

Misdaadjournalist Paul Vugts houdt je op de hoogte van het megaproces in ons liveblog. Lees alle hoogtepunten hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden