Plus

Holleeder boos over publiciteit Astrid en Peter R. De Vries

Het veelvoudige liquidatieproces van Willem Holleeder ging na de zomerstop verder waar het in juli was geëindigd: met de vraag of hij de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra liet vermoorden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

"Het begint een beetje vervelend te worden," is het understatement waarmee Willem Holleeder zijn woede uitdrukt om de publiciteitscampagne die zijn zus Astrid en misdaadjournalist Peter R. de Vries in zijn ogen tegen hem voeren. "Ik word er een beetje flauw van."

Deze zomer figureerde Astrid weer volop in de media. Dit keer zelfs op de journalistieke hoofdpodia in de Verenigde Staten, waar haar vertaalde boek Judas werd gelanceerd. Ze werkte mee aan een lijvig essay en een half uur durende podcast van The New Yorker en werd volop aangehaald in The New York Times.

'Alles voor geld'
Aan het begin van de eerste zitting na de zomervakantie vroeg en kreeg Holleeder het woord. "Mijn zus heeft nu in twaalf landen dat boek Judas uitgegeven. In Nederland komen er een theaterproductie en een televisieserie. Alles voor geld. Haar motief om te liegen is geld. Het blíjft maar doorgaan. Dat boek Judas is niet meer dan een roman met allemaal leugens van haar."

Vrijdag zag Holleeder Nieuwsuur, dat aandacht besteedde aan de theaterproductie gebaseerd op Astrids levensverhaal. "Iemand vroeg of ze niet hadden moeten wachten tot uw rechtbank uitspraak heeft gedaan. De regisseur zei dat dat niet nodig was, want Astrid had hem nog veel meer verteld (dan ze al heeft opgeschreven). Daarom heeft ie zestien doodskisten in het decor gezet, zei hij."

In een schriftelijke verklaring had Holleeder voor de rechters zijn grieven uiteengezet. Omdat hij niet wil dat zijn zussen en De Vries zijn tekst zullen misbruiken om te suggereren dat hij ze bedreigt, wilde Holleeder zijn epistel maar summier toelichten.

Onder druk
Peter R. de Vries heeft in RTL Boulevard gezegd dat "die publiciteit in Amerika nodig was omdat het boek Judas hier vanzelf verkoopt vanwege mijn naam, maar dat ik daar nog moest worden geïntroduceerd. Alles wat ze doen is voor geld en om u als rechtbank onder druk te zetten."

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "We kennen die druk vanuit de media wel een beetje. We waren ook niet blij met het boek Judas voorafgaand aan het proces. Eerst meenden we het niet te moeten lezen, maar dat zou achterlijk zijn als het zich zo aan je opdringt. Bij die bijkomende mediaberichtgeving halen we onze schouders op, eerlijk gezegd. U mag er op vertrouwen dat wij ons niet laten beïnvloeden."

De zaak gaat donderdag verder.

Details over de rechtszaak lees je in ons liveblog over het Holleederproces.

Geluidsopnames uit Mieremets villa

Na Holleeders litanie nam de rechtbank wat stukken door die in de zomer aan het dossier zijn toegevoegd, vooral op verzoek van Holleeder. Stukken, met name, waarmee de verdediging wil onderbouwen dat Holleeders criminele rivaal John Mieremet de opdracht moet hebben gegeven voor de moord op Willem Endstra.

Het beeldendst is de geluidsopname die broer Haico na de liquidatie stiekem maakte van zijn bezoek aan Mieremets villa in België, omdat Mieremet zijn vordering van vijf miljoen gulden nadrukkelijk bij de erfgenamen had neergelegd.

Het gesprek neemt al snel een uiterst dreigende wending. Of hij krijgt zijn miljoenen, óf hij laat nog meer Endstra's vermoorden, zegt de crimineel. Mieremet: "Jullie hebben het een keer meegemaakt. Jullie gaan het drie keer meemaken."

Hij wordt steeds concreter. "Haico, kanjer, ik schiet je zuster dan wel dood. Doe d'r de groeten. Bel je vader. (...) Recht in zijn ogen aankijken. Je zuster, je dochter. Dag Haico, je hoeft niet meer te komen. Jullie neuken me. Ik vertrouw je niet meer."

Endstra: "Ik neuk je helemaal niet."

Mieremet: "Maar kijk je vader recht in zijn ogen. Kijken hoe hij het heb. Heb-ie nog meer verdriet. (...) Kijk je vader recht in zijn ogen en denk bij je eigen: 'Dit had ik kunnen voorkomen'. (...) En weet, daarna, dan schiet ik Ralf ook dood (een zoon van Willem Endstra). En weet je waarom? Omdat Willem mij geneukt heb namelijk. Ik laat me niet meer neuken. Dag Haico, het beste met jullie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden