Update

'Holleeder blokkeerde fragmenten College Tour'

Willem Holleeder heeft voor zijn veelbesproken interview in College Tour in 2012 na zijn vrijlating uit de gevangenis geëist dat er geen fragmenten werden uitgezonden. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Willem Holleeder bij Twan Huys in College Tour. Beeld NTR
Willem Holleeder bij Twan Huys in College Tour.Beeld NTR

'Hij wilde niet dat er delen van dat gesprek buiten de context in een ander programma terecht zouden komen, zegt Carel Kuyl, als mediadirecteur van de NTR betrokken bij College Tour, in het televisieprogramma Argos Medialogica.

Holleeder zag het optreden bij College Tour als 'een kans' om zich te profileren op 'een platform waar hoogopgeleide mensen naar kijken', zo zegt de advocaat van zijn zus Astrid Holleeder in de uitzending.

Journalist
Verder blijkt uit de uitzending dat Holleeder journalistieke ambities had. Hij wilde parlementair verslaggever worden voor PowNed. Holleeder wilde samen met presentator Rutger Castricum optrekken op het Haagse Binnenhof.

'Samen zouden ze naar Den Haag gaan om parlementaire reportages te gaan maken', vertelt PownNed-presentator Dominique Weesie in het programma. 'Als een staatssecretaris of minister niet met het juiste antwoord kwam, tegenover Rutger in de microfoon, dan zou hij nog even verhaal komen halen. Dat was wat hij op zijn netvlies had staan.'

Holleeder aasde op een jaarcontract. PowNed ging er niet op in en ook Castricum was niet enthousiast over een samenwerking met de Heineken-ontvoerder. Weesie had de 'topcrimineel' benaderd om een promotiefilmpje te laten inspreken.

Holleeder had eind januari 2012 de jarenlange straf uitgezeten die hem was opgelegd wegens afpersing van een aantal zakenlieden. Daarna ontwikkelde hij zich tot Bekende Nederlander, onder meer door een column in weekblad Nieuwe Revu en een optreden in het tv-programma College Tour.

Dreigende toon
'Hij was hot op dat moment', zegt Weesie. 'Toen leek het ons een aardig idee hem achter de desk neer te zetten en op ietwat dreigende toon een promo te laten inspreken: 'Ik zou maar kijken als ik jou was'.' Holleeder kwam langs op kantoor en sprak toen zijn ambitie uit.

In het tv-programma van de VPRO en omroep Human, te zien op NPO2, wordt onderzocht 'hoe Holleeder kon uitgroeien tot een knuffelcrimineel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden