Holleeder begint proces met stunt

AMSTERDAM - De eerste juridische stunt van Willem Holleeder komt vandaag op de eerste dag van zijn strafproces: hij vraagt de rechtbank twee 'anonieme bedreigde getuigen' te mogen oproepen, met informatie over Willem Endstra.Dat heeft Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers aangekondigd. De ene getuige kan volgens Kuijpers een verklaring afleggen over de rol van Endstra in de mislukte moordaanslag op drugshandelaar Ronald van Essen, die in 1999 in het hoofd werd geschoten.

Endstra zou opdracht voor die aanslag hebben gegeven vanwege een conflict om tientallen miljoenen guldens die Van Essen via Endstra in panden had belegd en die Endstra niet wilde terugbetalen.

De tweede getuige zou kunnen vertellen over 'de criminele wijze' van zakendoen van Willem Endstra én diens broer Haico - die nu de nalatenschap beheert.

Doorgaans is het justitie die komt met 'anonieme bedreigde getuigen', die alleen verklaringen willen afleggen als ze volstrekt onherkenbaar blijven. Holleeder is de eerste verdachte die nu zelf met zo'n constructie komt.

De anonimiteit is volgens advocaat Kuijpers nodig. ''Willem Endstra is weliswaar dood, maar de rest om hem heen niet. Die rest blijft een gevaar.''

Kuijpers deed ruim een week geleden bij de rechter-commissaris het verzoek de twee getuigen in anonimiteit te horen, maar die stelde dat het te kort voor het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak was om nog te kunnen toetsen of de getuigen belangrijke verklaringen kunnen afleggen en of ze zoveel gevaar lopen dat ze moeten worden beveiligd.

Nu hij zijn verzoek pas morgen in de rechtbank doet, hoeft dat toch geen vertraging op te leveren, denkt Kuijpers. ''Wat mij betreft gaan we door. Ik heb een idee over hoe we dit zonder vertraging kunnen regelen. Dat idee zal ik de rechtbank voorhouden.''

Holleeder heeft aangekondigd dat hij heel veel munitie heeft verzameld om de voor hem zeer belastende verklaringen van Endstra in een ander daglicht te kunnen zetten. Het oproepen van de getuigen is een eerste stap.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden