Holleeder begint een kermisattractie te worden

Topcriminelen houden niet van publiciteit, en al helemaal niet van foto's. Zware criminaliteit gedijt het beste in het verborgene, in volslagen anonimiteit. Willem Holleeder lapt die oude wet nu al anderhalf jaar aan alle mogelijke laarzen.

In en om Amsterdam is Holleeder alomtegenwoordig in het straatbeeld en hij laat geen fotomogelijkheid aan zich voorbij gaan. Je struikelt, bij wijze van spreken, over Holleeder, alsof hij niet jarenlang top target van politie en justitie is geweest.

'Hé gabber'
Sinds zijn vrijlating in januari vorig jaar duikt Holleeder (58) zo niet dagelijks, dan toch met zeer hoge frequentie op. Holleeder jaagt Matthijs van Nieuwkerk grote schrik aan door naast hem te gaan rijden en te roepen: 'Hé gabber.' Holleeder is hoofdgast bij College Tour. Holleeder krijgt een column in Nieuwe Revu. Holleeder neemt met Lange Frans een plaatje op met de titel Willem is terug. Et cetera.

Inmiddels laat Holleeder alle schroom varen en laat hij zich op straat fotograferen met Jan en alleman - internet is ervan vergeven. Wildvreemden gaan jolig met hem op de foto, zoals zij zich in Disneyworld laten fotograferen met een manshoge Donald Duck. Holleeder is een kermisattractie geworden.

Waar eindigt dit? Misschien wordt Holleeder tachtig en belandt hij ooit in De Flesseman, met al die andere celebs waarmee hij inmiddels is vereeuwigd. Sommigen vrezen, op historische gronden, echter een heel ander scenario. In 1971 werd Joseph Colombo, hoofd van de Profaci-clan, één van de vijf maffiafamilies in New York, bijvoorbeeld doodgeschoten omdat hij naar het oordeel van de overige maffiabazen meer aandacht begon te trekken dan hen lief was; Colombo organiseerde onder meer grote manifestaties tegen discriminatie van Italo-Amerikanen.

Nadagen
In het geval-Holleeder zijn al die publieke vertoningen onmiskenbaar 'tekenen dat zijn nadagen gloren', zegt psycholoog en emeritus hoogleraar strafrechtspleging Petrus C. van Duyne, die in de jaren tachtig als eerste wetenschapper onderzoek begon te doen naar zware criminaliteit. 'Het lijkt veel op wat er met Bruinsma gebeurde aan het eind van zijn leven. Die was op een gegeven moment het contact met de werkelijkheid helemaal kwijt, en Holleeder heeft het voor misdadigers gebruikelijke beschermingsritueel blijkbaar ook verlaten.'

'Daarom geef ik hem ook geen lang leven, je kunt er bijna een weddenschap op afsluiten dat hij de zestig niet haalt. Wie van al die criminelen die contact hebben gezocht buiten de eigen kring - bij de media of bij de politie - heeft z'n pensioengerechtigde leeftijd gehaald? Willem Endstra niet. En Mieremet ook niet.'

Rol uitgespeeld
En een factor zal ten slotte ook zijn dat emplooi voor Holleeder geen reële optie meer is. Zijn leidende rol in de onderwereld is uitgespeeld; hij wordt door politie en justitie permanent in de gaten gehouden, al was het maar omdat hij de staat nog zo'n zeventien miljoen euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel schuldig is.

Lees vandaag meer in PS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden