Hollandse Nieuwe helpt hersenen

Eenmaal, andermaal... vijfenvijftigduízend euro voor het eerste tonnetje Hollandse Nieuwe. Even meerekenen: in een emmer gaan hooguit 45 haringen, ruim 1220 euro per visje dus. Oké, ze zijn van topkwaliteit en de opbrengst is bestemd voor het goede doel, maar wie is zo gek om dát te betalen? Vorige week was ik in Scheveningen getuige van een prachtig stukje moderne folklore: de veiling van de eerste Hollandse Nieuwe van 2008.

Mooi vet, romig en zilt van smaak zijn ze dit jaar, kan ik u vast verklappen. Misschien hebt u ze al geproefd, op één van de vele haringparty's, of gewoon aan de kar. Voor een vakkundig schoongemaakte Hollandse Nieuwe, mét uitjes, betaal je tussen de 2 en 2,20 euro. Niet overdreven duur voor zo'n puur en supergezond stukje 'fastfood', waarvoor een visser de zee op moest. Wat kost een Big Mac?

Hoe zit het met dat eerste vaatje, dat meer dan een halve ton opbracht? Gekocht door de populaire restaurantsite Iens. De oprichtster zat in de veilingzaal om te bieden, hoewel ze het hele bedrag niet in haar eentje opbracht.

Mét haar boden visverwerkers, reders, schippers, ketens van viswinkels, visrestaurants, ondernemersverenigingen, zelfs de reïncarnatie van Lucas Bols, een wandelende ui (van het promotiebureau) en de zwarte Spaanse sherrystier.

De veilingmeester begon bij 500 euro, iedereen kon dat bod verhogen. Je doneert achteraf alle verhogingen die je hebt geboden. Het vaatje is voor degene die het (geheime) eindbedrag bereikt, dat de notaris van tevoren heeft vastgesteld. Een Amerikaanse veiling noemen ze dat. De winnares moest er 14 keer voor bieden en nam een vijfde van het totale eindbedrag voor haar rekening.

De vette cheque van 55.000 euro was dit jaar voor het Fonds Psychische Gezondheidszorg, dat er onderzoek mee gaat financieren naar voorkoming van depressies, en met name de rol van voeding daarin. Hier ligt een mooie link met de haring, want deze vis is zeer rijk aan omega-3 vetten, die een aantoonbaar gunstige invloed hebben op onze hersenen. Ze helpen onder meer bij voorkoming van dementie, ADHD en concentratieproblemen.

Haring happen dus, voor een gezond stel hersenen. Zo van de staart, of in stukjes gesneden op een kartonnetje, bij de kar. Daar zijn ze het lekkerst, want daar ligt het eetmoment het dichtst bij het moment van schoonmaken, en is de smaak loepzuiver.

Thuis, op brood of bij de borrel kan natuurlijk ook. Of creatief verwerkt in een gerecht, want Hollandse Nieuwe leent zich voor tal van culinaire toepassingen. Deze romige haringtartaar (zie recept) heeft dankzij de appel een frisse twist. Je kunt ook een pittige variant maken met blokjes ontvelde en ontpitte tomaat, kappertjes, oregano en een lente-uitje. Laat in dat geval de crème fraîche weg.

Ook erg lekker als hapje vooraf, geserveerd op een amuselepel, bij een glaasje ijskoude Korenwijn. (PUCK KERKHOVEN)

RECEPT

Tartaar van haring met appel
(voor- of lunchgerecht, 4 personen)

3 Hollandse Nieuwe haringen
1 kleine witte ui
1 kleine frisse appel (Granny Smith)
halve eetlepel citroensap
1 rode biet, gekookt
1 bosje dille
1 eetlepel crème fraîche
versgemalen peper
veldsla

Verwijder staarten, snijd haringen klein en hak ze vervolgens op een kunststof plank. Maak wiegende bewegingen met een groot keukenmes, houd de punt op snijplank, schuif haringmassa er onderdoor. Zo ontstaat een grove tartaar.

Pel ui en verdeel in piepkleine blokjes (of neem mee van visboer!). Schil appel, verwijder klokhuis, snijd in piepkleine blokjes, bedruppel met citroensap tegen verkleuren. Vermeng met haringtartaar, crème fraîche, versgemalen peper en gehakte dille. Bewaar wat mooie dille-veertjes voor garnering.

Was veldsla, verwijder worteltjes, slinger droog in slacentrifuge. Verwijder vel van biet, schaaf in dunne plakjes. Schik enkele plakjes op midden van groot bord. Vorm daarop een mooie schijf haringtartaar, gebruik een metalen keukenring of koekjessteker. Schik er op enige afstand een randje veldsla omheen. Garneer met dille.

Serveer met toast van geroosterde sneetjes witbrood en boter. Lekker met ijskoude Koren(brande)wijn of superdroge sherry. Witbier smaakt er ook goed bij.

Tip: Geen keukenring of steker? Met een ingevet stukje pvc-pijp (doorsnee 6 tot 8 cm) lukt het ook.

Twee haring dames testen de Hollandse Nieuwe. Foto: Robin Utrecht/ANP Beeld
Twee haring dames testen de Hollandse Nieuwe. Foto: Robin Utrecht/ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden