A-locatie

Hollandse glorie uit het Rijks op een bord

Vanaf nu verschijnt de rubriek A-locatie uit de PS van de Week ook op de website van Het Parool. Hierin lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: Rijks.

Beeld Mats van Soolingen

Museumstraat 2
020-6747 557
www.rijksrestaurant.nl

Na een dag cultuur snuiven en de ogen goed de kost te hebben gegeven, mogen de smaakpapillen niet achterblijven. Een beetje museum heeft daarom een echt restaurant. Het Guggenheim, het Louvre, het British Museum - zij hebben die formule begrepen.

Het café in het atrium van het Rijksmuseum bood al een kopje koffie, sandwiches en een stuk taart, maar daar is nu heuse food art bijgekomen. In de vernieuwde Philipsvleugel is restaurant Rijks geopend voor wie de toon van Hollandse meesters graag nog even doorzet. Het restaurant is namelijk 'het Rijksmuseum op een bord.'

De chefs halen hun inspiratie voor producten en gerechten uit de collecties die het museum rijk is: een culinaire vertaling van de Nederlandse geschiedenis. Dat leidt bijvoorbeeld tot een bapao met Hollandse garnalen (€14) of de Rijkstafel (€47,50 pp), een tafel vol koude en warme gerechtjes om te delen, met onder andere oesters, kreeft, salades, rib-eye en eend.

De (open) keuken is op zich al een levend kunstwerk. Het is een druk bewegende mengelmoes van hakkende, schavende en raspende koks. Mocht u zin hebben in een spelletje, probeer dan eens het aantal mensen achter het fornuis te tellen.

Aan het roer van deze geoliede machine staat Joris Bijdendijk (30). Hij werkte zich van koksmaatje van Ron Blaauw in amper zes jaar op tot chef-kok van Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. In 2012 werd hij chef bij sterrenrestaurant Bridges.

Met twee andere chef-koks stelt hij in Rijks de gerechten samen. 'We halen de meeste producten uit Nederland. Daar ligt ook de link met het museum. Hollandse glorie. Ook hebben we wisselende internationale gastkoks die een band hebben met Nederland en ons vaste team versterken. Of ik zelf nog aan koken toekom? Zeker. We hebben het zo ingepland dat één van ons drieën de keuken leidt. De andere twee staan achter de pannen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden