Column

Hollandse corruptie, deel 3917

THEODOR HOLMAN

Grappig, vindt u niet: we zien de monarchie totaal instorten. Nu heeft het kabinet gezegd, bij monde van Bal­ken­ende: ''Luister, Willem-Alex­ander, die vakantiewoning in Mozambique loopt volkomen uit de rails. Ik zet je op afstand en benoem een stichting die jou moet controleren, een buffer tussen mij en jou.''

Afijn, wat blijkt? Die stichting heeft een voorzitter, Fentener van Vlissingen, en die investeert in het project van Willem-Alexander.

Welkom bij de serie De Hollandse corruptie, deel 3917.

Ziehier het resultaat van het aanstellen van drie (3!) voorlichters - alleen voor Willem-Alexander. Drie spindoctors, die het Mozambiqueproject positief in het nieuws moesten zetten, en meteen geconfronteerd worden met een voorzitter van de stichting die zelf in het project heeft geïnvesteerd.

U en ik betalen die spindoctors, die hun werk niet goed kunnen doen.

Cabaretier Hans Teeuwen werd vorige week geïnterviewd door NRC Handelsblad. Hans zei dat twee bekende Volkskrant-journalisten door het hof waren ingehuurd om de biografie van Willem-Alexander te schrijven. Dit klopt, ik weet - net als die journalisten trouwens - hoe Hans aan deze wetenschap komt. Wat is er vervolgens gebeurd: de Volkskrant heeft NRC Handelsblad gebeld en rectificatie geëist.

NRC heeft die rectificatie vervolgens gepubliceerd, zonder na te trekken of Hans misschien gelijk had. (En hij heeft gelijk.) Op het weblog van de journalistensite Welingelichte kringen staat: 'Is het gebruikelijk dat uitspraken in een interview gerectificeerd worden, alsof het om een stellingname van de krant zelf gaat? Nee, in het geheel niet.' Oftewel: de Volkskrant heeft NRC Handelsblad onder druk gezet, uit angst voor het koningshuis.
Kleine Hollandse Corruptie.

Woensdag opende de Volkskrant met Kleine Hollandse Corruptie toen ze meldde dat theatermaker Boermans ten onrechte geen subsidie had gekregen, omdat hij werd beoordeeld door een commissie waarin mensen zaten die wel een subsidie kregen en ook meer kans hadden om een subsidie te krijgen als ze Theu Boermans zouden afstemmen.

Nederland is niet zo'n groot land.

Koning Corruptie regeert, via Guernsey.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden