Hollandsche Schouwburg verwijdert naam nazifotograaf

De Duitse nazipropagandafotograaf Franz Anton Stapf, die in de oorlog in Amsterdam foto's maakte voor kranten en antisemitische pamfletten, blijkt op de glazen wand van de ­Hollandsche Schouwburg te staan.

Hanneloes Pen
Franz Stapf in Duits uniform, 1941. Beeld Niod
Franz Stapf in Duits uniform, 1941.Beeld Niod

Zijn naam staat daar tussen de namen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. De Hollandsche Schouwburg, die het nieuws woensdag te horen kreeg, heeft de naam onmiddellijk met een sticker afgeplakt. De naam zal zo snel mogelijk definitief worden verwijderd.

"We zijn enorm geschrokken dat zo'n foute man ertussen staat. Verschrikkelijk. Die nazi moet er ­onmiddellijk af," zegt conservator Annemiek Gringold.

'Naar Duitsland vertrokken'
Stapf, werkzaam voor het Duitse ­fotopersbureau Stapf ­Bilderdienst en niet-Joods, kwam voor op de lijsten van de oorlogs­gravenstichting. Deze lijsten stonden echter vol met fouten, bleek later.

"Stapf is na Dolle Dinsdag in 1944 naar Duitsland vertrokken. In de gemeentelijke ­administratie werd genoteerd: 'Naar Duitsland vertrokken'. Dat werd ook genoteerd op de kaarten van de gedeporteerde Joden. Zo is de fout ontstaan."

Fotoboek
Gringold gaat het bedrijf benaderen dat de namenwand in 1993 heeft ­gemaakt. "Het is een omslachtige procedure om de naam weg te halen. Het is één keer eerder voorgekomen."

De naam Stapf komt ook voor in ­herinneringsboeken en op de lijst van het Holocaust herinneringscentrum Yad Vashem in Israël.

De foto's van Stapf staan in het donderdag gepresenteerde boek Stad in Oorlog van het Niod.

Lees meer over dat boek: Fotoboek van de stad in oorlog moet verontrusten en bewustmaken [+]

De namenwand waarop ook Franz Stapf wordt genoemd. Beeld Hollandsche Schouwburg
De namenwand waarop ook Franz Stapf wordt genoemd.Beeld Hollandsche Schouwburg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden