Hollandsche Manege genomineerd voor Dierenverschrikker van het jaar

De Hollandsche Manege in Amsterdam is genomineerd voor de titel Dierenverschrikker van het jaar. De prijs wordt uitgereikt aan een bedrijf of persoon met een slechte invloed op het leven van dieren.

De Hollandsche Manege.Beeld Lin Woldendorp

Naast de Hollandsche Manage zijn Farmers Defence Force, de Hollandsche Sint Bernard Club, de politici bij de boerenprotesten op het Malieveld, VanDrie Group-kalfsvleesverwerkers en varkensslachterij Vion genomineerd voor de titel.

Hollandsche Manege

Bij De Hollandsche Manege constateerde dierenrechtenorganisatie Dier&Recht ‘een groot aantal misstanden door falend management en slechte huisvesting’. De organisatie baseert zich op langdurig eigen onderzoek bij de manege. Hierbij zijn beeldopnames gemaakt met een geheime camera en metingen verricht waaruit bleek dat de ammoniakwaarden ongezond hoog zijn.

Op beelden is bijvoorbeeld ook te zien dat wordt schoongemaakt met een bladblazer, waarbij de paarden in hun boxen blijven staan. De dieren krijgen steeds een volle lading fijnstof in hun neus, zegt dierenwetenschapper Sarah Pesie van Dier&Recht. “Dit veroorzaakt bij de paarden longproblemen zoals bijvoorbeeld COPD1.”

Andere genomineerden

De fokkersvereniging Hollandsche Sint Bernard Club speelt volgens de dierenrechtenorganisatie moedwillig met de levens en het welzijn van de honden’.

Farmers Defence Force is volgens Dier&Recht genomineerd omdat het boerencollectief ‘in woord en daad zeer ver’ ging. ‘Ze reden een provinciehuis binnen met een tractor. Wetenschappers werden geïntimideerd. Een politiebureau werd bezet. Ze vergeleken hun positie zelfs met de Holocaust.’

Genomineerde politici, onder anderen Henk Bleker, Thierry Baudet en Geert Wilders, ‘schreeuwden de boze boeren naar de mond. In alle verhalen kwam niet één keer het lot van de miljoenen dieren in de vee-industrie ter sprake,’ klaagt Dier&Recht.

VanDrie Group wordt door de dierenliefhebbers verantwoordelijk gesteld voor uitdroging en uitputting tijdens transporten. En Vion is genomineerd dankzij het tv-programma Zondag Met Lubach, dat een video toonde van het slachtproces.

Minister Schouten

De titel Dierenverschrikker van het jaar wordt jaarlijks uitgereikt door dierenrechtenorganisatie Dier&Recht. Het publiek mag de winnaar bepalen.

Vorig jaar won landbouwminister Carola Schouten. Er namen toen ruim 10.000 mensen deel aan de jaarlijkse actie, meldt Dier&Recht. Voor haar opvolger(s) kan de hele maand december worden gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden