Hollande sluit militair ingrijpen Syrië niet uit

Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. "De militaire optie moet op tafel blijven, anders is er van druk geen sprake meer', zei Hollande in een tv-toespraak.

Redactie
De Franse president François Hollande Beeld epa
De Franse president François HollandeBeeld epa

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is onderweg naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse, Britse, Saudische en Turkse ministers van buitenlandse zaken. Onderwerp van gesprek is een voorstel voor een VN-resolutie waarin moet worden vastgelegd hoe het Syrische chemische wapenarsenaal veilig kan worden vernietigd.

null Beeld afp
Beeld afp

De Syrische minster van nationale verzoening Ali Haidar heeft de overeenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten over de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië een 'overwinning' voor Damascus genoemd.

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Positieve reacties
De overeenkomst 'helpt Syrië uit de crisis te komen' en zorgt er tevens voor 'dat een oorlog tegen Syrië wordt voorkomen, omdat het voorwendsel voor een oorlog die sommigen wilden is weggenomen', aldus Haidar, die als eerste lid van het regime reageerde op het akkoord. De Syrische regering heeft nog geen officiële verklaring uitgegeven en het is dus niet duidelijk of Haidar de mening van de Syrische president Bashar Assad vertegenwoordigt.

Het Amerikaans-Russische akkoord heeft wereldwijd brede steun gekregen, waaronder van China. Ook Frankrijk is tevreden over het akkoord, maar minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius waarschuwde wel dat het slechts 'een eerste stap is'. De Arabische Liga steunde de overeenkomst en secretaris-generaal Nabil Elaraby liet weten dat dit helpt bij het vinden van een politieke oplossing voor de crisis.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Syrische oppositie niet tevreden
De Syrische Nationale Coalitie (SNC) vindt het akkoord niet ver genoeg gaan en heeft zondag aangedrongen op een verbod op het gebruik van raketten en de inzet van de luchtmacht door het regime van president Bashar Assad. De SNC wil bovendien militaire hulp om zo een vuist te kunnen maken tegen de Syrische regeringstroepen en 'het regime te dwingen een einde te maken aan het offensief en een politieke oplossing te accepteren'.

'Aanvallen met chemische wapens zijn onderdeel van een groter systeem van misdaden tegen de menselijkheid begaan door het Assad-regime, waaronder het inzetten van de Syrische luchtmacht en het afvuren van ballistische raketten op woonwijken', schreef de SNC in een verklaring. 'De SNC staat erop dat het verbod op het gebruik van chemische wapens, waardoor meer dan 1400 Syrische burgers zijn omgekomen, wordt uitgebreid met een verbod op het inzetten van de luchtmacht en ballistische raketten.'

No-flyzonde lijkt onwaarschijnlijk
Hoewel een dergelijk verbod in sommige gebieden zou kunnen leiden tot minder bloedvergieten, is de grote vraag hoe dit moet worden gehandhaafd. Het is onwaarschijnlijk dat het Syrische regime deze macht opgeeft en het Westen lijkt niet van zins om een no-fly zone boven het land op te zetten.

Ook met het leveren van wapens zijn de VS en zijn bondgenoten vooralsnog terughoudend uit vrees dat de wapens in handen van extremisten vallen. Washington heeft maanden geleden weliswaar gezegd van plan te zijn om wapens te leveren, maar volgens de rebellen hebben zij nog niets ontvangen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden