Update

Hollande: Boerkaverbod handhaven en economische immigratie beperken

De Franse presidentskandidaat François Hollande heeft vandaag gezegd dat immigratie in tijden van crisis moet worden beperkt. Hij wil het parlement vragen het aantal immigranten dat jaarlijks wordt toegelaten, vast te leggen, zei hij tegen RTL radio. Ook wil hij het boerkaverbod in Frankrijk handhaven.

Verkiezingsposter van Hollande Beeld afp
Verkiezingsposter van HollandeBeeld afp

De wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt werd ingevoerd door de regering van president Nicolas Sarkozy. Hollande onthield zich van stemming toen de wet in 2010 werd voorgelegd aan de Assemblée Nationale.

Hollande zei dat het verbod gehandhaafd blijft, maar het 'op de best mogelijke manier' wordt toegepast. Hij wilde hier verder niet op ingaan.

De wet is omstreden. Volgens moslimleiders worden moslims gestigmatiseerd door de wet. Aanhangers beweren daarentegen dat de wet ervoor zorgt dat het seculiere karakter van de Franse staat wordt behouden. Slechts een klein aantal vrouwen in Frankrijk draagt gezichtsbedekkende sluiers.

Economische immigratie
Hollande zei ook dat economische immigratie in tijden van crisis moet worden beperkt. Hij wil het parlement vragen het aantal immigranten dat jaarlijks wordt toegelaten, vast te leggen.

Volgens Hollande, die binnenkort hoopt president te worden, is illegale immigratie schadelijk voor de economie. 'Het is niet rechtvaardig dat werkgevers, op een cynische manier, illegale immigranten inhuren', zei hij. Hollande is echter tegen het beperken van het aantal buitenlandse studenten dat in Frankrijk studeert.

Immigratie is een centraal thema in de Franse presidentsverkiezingen. Zowel Hollande als zijn tegenkandidaat Nicolas Sarkozy slaan op dat gebied stevige taal uit.

Peilingen
Anderhalve week voordat de beslissende ronde wordt gehouden, is Sarkozy iets ingelopen op zijn uitdager François Hollande. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van bureau CSA.

De socialist Hollande kan rekenen op 54 procent van de stemmen, de conservatieve Sarkozy op 46 procent. Daarmee is Sarkozy 2 procentpunten gestegen ten opzichte van de vorige peiling van CSA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden