Holland-België

THEODOR HOLMAN

Minstens één keer per jaar bezing ik de lof van België. De reden is simpel: alles is daar beter dan bij ons. Ze hebben betere schrijvers, eten, films, pleinen, misdadigers, kranten, televisie - noem maar op. Maar wij, Hollanders, gedragen ons irritant arrogant tegenover de Belgen, met als gevolg dat we gehaat worden - ik heb dat al eens beschreven. Maar die haat neemt elke dag toe.

Dit weekeinde, tijdens de Pukkelpopramp, was ik in Vlaanderen. Ik bezocht een voorstelling en toen iemand iets neerbuigends zei over Hollanders, klonk er groot gejuich. Het zit diep!

Ik geloof niet dat in Nederland iemand zou juichen als een artiest iets lelijks over Belgen zou zeggen.

Zaterdag vond ik de De Standaard naast mijn servet bij het hotelontbijt en ik stuitte op een artikel dat gericht was tegen Nederland. Bovenkop: 'NOS schiet op organisatie'. Daaronder, vet gedrukt: 'Nederlandse kritiek wekt Belgische wrevel.' Twee medewerkers van de NOS krijgen er in de krant van langs: Rick Hoogenkamp en Tijn Sadee. Rick Hoogenkamp had gesproken over 'een ongeorganiseerde puinhoop (...) Mensen liepen als een kip zonder kop over het terrein.' En Tijn Sadee had gesuggereerd dat Pukkelpoporganisator Mahassine een leugenaar was die het publiek niet zou hebben verteld wat hij wist, namelijk dat er noodweer kwam.

België was zo woedend daarover, dat zelfs politici zich ermee bemoeiden. John Crombez, SP.A-Kamerlid, sprak van 'zever' van de NOS en kreeg 'bijval van het parket van Hasselt'. De krant had helaas geen commentaar van de NOS gevraagd.

Of Crombez gelijk had, weet ik niet, want ik heb alleen naar de Vlaamse zenders gekeken, maar toen ik later op de avond een bevriende Vlaamse journalist sprak, bevestigde hij: 'De Walen vinden we irritant, de Hollanders haten we.'

Nu kon me dat nooit veel schelen, maar dit weekend merkte ik dat de haat vervelend werd. In een restaurant waar ik ging eten met onder anderen een Waalse auteur/ journalist en de conversatie in het Frans ging, hoorde ik de baas van het restaurant zeggen: 'Ik wil nooit meer Nederlanders in mijn zaak! Wat ik ze ook voorzet, ze vragen altijd mayonaise, extra zout en tomatenketchup.'

Daar wilde ik ook net om vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden