Holbrooke botst met Hamid Karzai

De Amerikaanse gezant voor Afghanistan Richard Holbrooke beklaagde zich bij president Hamid Karzai over fraude bij de presidentsverkiezingen. Foto EPA Beeld
De Amerikaanse gezant voor Afghanistan Richard Holbrooke beklaagde zich bij president Hamid Karzai over fraude bij de presidentsverkiezingen. Foto EPA

KABOEL - De Amerikaanse gezant voor Afghanistan Richard Holbrooke heeft een 'explosieve' confrontatie gehad met president Hamid Karzai.

Volgens de BBC, die het nieuws over de woordenwisseling vrijdag meldt, beklaagde Holbrooke zich bij Karzai over fraude bij de presidentsverkiezingen. Holbrooke, die bekend staat om zijn soms bruuske stijl, zou Karzai direct na de verkiezingen van 20 augustus hebben voorgehouden dat een tweede ronde noodzakelijk was. Dat zou de wijdverbreide twijfel over de eerlijkheid van de eerste ronde moeten wegnemen.

Karzai reageerde 'woedend' op de suggestie van Holbrooke, waarna de ontmoeting met slaande deuren eindigde, aldus de BBC.

De Amerikaanse regering is al geruime tijd min of meer openlijk ontevreden over Karzai, omdat de president gemene zaak maakt met voormalige krijgsheren, die bekendstaan om hun corruptie, en er niet in slaagt de veiligheidssituatie in zijn land te verbeteren.

Volgens voorlopige uitslagen heeft Karzai bij de verkiezingen bijna 45 procent behaald, tegen 35 procent voor zijn belangrijkste uitdager Abdoellah Abdoellah. Zaterdag wordt naar verwachting een volgende tussenstand bekendgemaakt. Als geen van beide kandidaten boven de vijftig procent uitkomt, is een tweede ronde noodzakelijk.

De maand augustus is voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan zeer slecht verlopen; donderdag viel de 44ste dode onder de militairen. Daarmee is augustus, met nog enkele dagen te gaan, al even 'dodelijk' als juli - en dat was tot dusver de maand met het hoogste aantal Amerikaanse doden sinds het begin van de oorlog in 2001.

De nieuwe Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft donderdag een nieuwe geweldsinstructie vrijgegeven. De nadruk ligt daarin op het voorkomen van slachtoffers onder de Afghaanse burgers. ''Amerikaanse en Navo-militairen moeten leren de situatie te zien door de ogen van de lokale bevolking,'' aldus McChrystal.

Ook wijst de generaal erop dat voor elke militant die wordt gedood, tien nieuwe opstaan om wraak te nemen. Dat verklaart de toename van het geweld, aldus McChrystal. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden