Holbrooke bezorgd om deal Taliban

Holbrooke heeft in een telefoongesprek met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gezegd bezorgd te zijn over de deal, die islamitische radicalen het recht geeft de sharia in te voeren in de Swatvallei. Foto EPA/Zsolt Szigetvary Beeld
Holbrooke heeft in een telefoongesprek met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gezegd bezorgd te zijn over de deal, die islamitische radicalen het recht geeft de sharia in te voeren in de Swatvallei. Foto EPA/Zsolt Szigetvary

WASHINGTON - Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant voor Pakistan en Afghanistan, is niet gelukkig met het akkoord tussen de Pakistaanse regering en de Taliban in de Swatregio.

Holbrooke heeft in een telefoongesprek met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gezegd bezorgd te zijn over de deal, die islamitische radicalen het recht geeft de sharia in te voeren in de Swatvallei. De Amerikaanse regering vreest dat dit neerkomt op een capitulatie voor de Taliban.

Zardari heeft Holbrooke gezegd dat het gaat om een 'tijdelijke maatregel'. ''Zardari spreekt niet tegen dat de lieden die het in Swat voor het zeggen hebben moorddadige bandieten en militanten zijn, die een gevaar vormen voor Pakistan en de VS,'' aldus Holbrooke tegen CNN.

In de stad Dera Ismail Khan zijn vanochtend twintig mensen gedood bij een bomaanslag tijdens de begrafenis van een vermoorde sjiitische leider. De soennitische Taliban worden verantwoordelijk geacht. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden