Hokjes voor de pays d'Oc

Voor de wijndrinker blinkt Languedoc-Roussillon niet bepaald uit door overzichtelijkheid. De pays d'Oc is een lappendeken, bestaande uit vier departementen, vele appellations, nog veel meer vins de pays en ontelbare wijngaarden. Voorts staan er meer dan dertig verschillende druivensoorten aangeplant, in 2007 een oogst opleverend van 720 miljoen flessen wit, rosé en vooral rood. Meer dan ooit tevoren.

Reden voor een feestje in één van de grootste wijnbouwarealen ter wereld, zo zou je denken. En dat kwam er ook. Alleen niet met slingers en vrolijkheid, maar met brandbommen en vernielingen.

Het Comité Régional d'Action Viticole (CRAV) vierde dat jaar de al weer honderdste (!) verjaardag van zijn algehele onvrede over het wijnbeleid van de Franse regering met het in brand steken van wat overheidsgebouwen plus kantoren en tankwagens van wijnhandelaren die ook in niet-Zuid-Franse wijn durfden te handelen.

Ik heb er al eens eerder over geschreven. En dat zal nog wel eens gebeuren. Want een fors deel van de 200.000 hectare die de EU op de rooinominatie heeft staan vanwege het Europese wijnoverschot, bevindt zich in het zuiden van Frankrijk. Dat zich binnen deze militante groep van regionale Rambo's veelal niet de beste wijnproducenten bevinden, is duidelijk. Het blijken overigens niet altijd de beste bommenmakers. Afgelopen jaar is er eentje met zijn zelfgeproduceerde vuurwerk de lucht ingevlogen. Fin de paysan...

Veel wijnmakers in de streek hebben hun tijd en geld echter anders besteed. Door te investeren in nieuwe apparatuur en hun wijngaarden te beplanten met druiven die boven alle Brusselse beschuldigingen verheven zijn. Toch zorgt dat nog steeds niet voor meer overzicht bij de drinker. Maar daar probeert de belangenorganisatie Inter'Oc nu een handje bij te helpen. Door het enorme aanbod vin de pays d'Oc wijnen in drie categorieën te verdelen: Séduction, Style en Collection.

De eerste huisvest moderne, niet-complexe wijnen, fruitig, soepel en rond, vaak innovatief verpakt, bedoeld om nieuwe gebruikersgroepen te interesseren. De tweede categorie is voor de meer gevorderde drinker en moet gaan concurreren met de aromatische wijnen uit Australië en Californië. En tot slot is daar Collection. Volgens het persbericht 'de top van de vins de pays d'Oc. Wijnen die garant staan voor kwaliteit en bedoeld voor wijnkenners en -liefhebbers die houden van onderscheidende wijnen met veel structuur'.

Overigens ontvang ik wel vaker ronkende persberichten en ik laat altijd de smaakpapillen bepalen of het klopt wat mijn ogen hebben gelezen. Nu had ik in mijn proefflessenijskast nog een vin de pays d'Oc liggen uit het bijzonder goede oogstjaar 2007. Maar omdat de indeling pas in 2008 van kracht is geworden, is hierop niet te ontdekken waarbinnen deze valt. Op het etiket vind ik wel andere geruststellende mededelingen, bijvoorbeeld dat het een 'Ecocertwijn' is en dus biologisch gecertificeerd. Op de capsule lees ik dat we bovendien te maken hebben met een vignerons indépendent, een onafhankelijke wijnboer. Vandaar waarschijnlijk ook die eigenwijze keuze om deze rode te maken van cinsault.

Opmerkelijk, omdat dit een druif is die in deze contreien gewoonlijk tot de hulptroepen behoort en niet als solist door het leven gaat. Om die reden mag deze ook niet als AC Corbières geëtiketteerd worden, terwijl de producent, Domaine Faillenc Sainte Marie, daar wel zijn wijngaarden heeft liggen. Nu moet deze rode dus als een lager in de pikorde geplaatste vin de pays d'Oc door het leven.

Het is echter een verrukkelijke rouge die mij een beetje doet denken aan Oscar, een vin de table (ook al van zo'n eigenwijze wijnmaker) die ik begin 2006 hier heb toegejuicht. Intens, maar toch rank en slank. Licht rood fruit, licht verteerbaar sap, een windvleugje tijm en rozemarijn, puur, natuur, oorspronkelijk. Een wijn die niet in het hokje Séduction, Style of Collection gestopt wenst te worden. Zou hij daarom ook door zijn wijnmaker Escapade zijn genoemd? (HAROLD HAMERSMA)

Escapade 2007 (10,50; 21,00 als magnum)
Wijnhandel Koninginnneweg
Koninginneweg 143
020 - 662 52 50

www.wijnhandelkoninginneweg.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden