Hogeschool iPabo geeft studenten baangarantie

Wie volgend jaar aan een pabo-opleiding bij de iPabo begint, heeft gegarandeerd na afstuderen een baan.

'Het aantal pabo-studenten liep de afgelopen tien jaar landelijk terug van ruim 35.000 naar 21.171'Beeld anp

Afgestudeerde iPaboërs kunnen meteen na hun studie terecht op een school in Amsterdam of verder in Noord-Holland. De opleiding heeft daarvoor afspraken met de Amsterdamse schoolbesturen Amos, Stichting Bijzonderwijs en El Amal. Ook het Zaanse Agora en de Noord-Hollandse Surplus en Sarkon doen mee.

De afgestudeerden krijgen in het eerste jaar dat zij werken intensieve begeleiding. Voorwaarde is wel dat de student de vierjarige opleiding in maximaal vijf jaar afrondt. Dat lukt op de iPabo nu driekwart.

Lerarentekort
Het initiatief is ook bedoeld tegen het groeiende lerarentekort. Amsterdam verwacht in 2020 al 415 leerkrachten te weinig te hebben op de basisscholen in de stad. Maar het aantal pabo-studenten liep de afgelopen tien jaar landelijk terug van ruim 35.000 naar 21.171. Ook de grote groep leerkrachten die binnenkort met pensioen gaat veroorzaakt deels het lerarentekort.

Titia Bredée, collegevoorzitter van de iPabo, hoopt dat Amsterdammers eerder voor de pabo kiezen, nu er een baangarantie is. "We hebben straks op ruim honderd scholen van Amsterdam tot Den Helder banen. Voor ouders is het belangrijk dat hun zoon of dochter meteen aan de slag kan. Zeker als ze de eerste zijn van hun familie die studeert. Voor studenten is het van belang dat zij weten waar ze aan toe zijn."

Solliciteren
Hoewel het aantal vacatures in de stad hoe dan ook stijgt, is het maar de vraag of iedere afgestudeerde pabo­student een baan vindt, benadrukt Bredée. "Je moet toch eerst solliciteren. En het mooie is dat je bij ons een lijn kunt doorzetten. Je bent bij ons opgeleid en kunt meteen aan de slag, waarbij je ook na je studie nog wordt begeleid door mensen van de iPabo en de scholen zelf."

Bredée heeft goede hoop dat niet alleen Amsterdammers maar ook aankomende studenten van buiten de stad eerder de iPabo kiezen. Rest nog wel een belangrijk struikelblok: een betaalbare woning vinden in de stad. "Maar dat hebben we bij de wethouder onder de aandacht gebracht. Ze zegt het te gaan bespreken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden