'Hogescholen moeten studenten binnenboord houden'

Hogescholen moeten beter hun best doen om studenten binnenboord te houden, vindt Louise Elffers, lector aan de Hogeschool van Amsterdam. De oorzaak van uitvallen ligt lang niet altijd bij de student, zegt ze.

Elffers: 'Vaak wordt gedacht: mensen die uitvallen, die kunnen het gewoon niet. Wat een onzin!'Beeld Renate Beense

Eén op de vijf hbo'ers valt in het eerste jaar al af en voor veel mbo'ers is de overstap naar het hbo te groot. Om de aansluiting te verbeteren doet minister Bussemaker een oproep aan studenten om suggesties te doen voor een betere doorstroom. Ook spoort ze onderwijsinstellingen aan met oplossingen te komen en daar trekt ze 7,5 miljoen euro voor uit.

Louise Elffers is sinds een jaar lector beroepsonderwijs aan de HvA, waar ze dinsdagmiddag haar lectorale rede houdt. "Vaak wordt gedacht: mensen die uitvallen, die kunnen het gewoon niet. Wat een onzin! We moeten onze hand ook in eigen boezem steken."

Elffers roept vandaag in Het Parool hogescholen op om hun studenten binnenboord te houden. "Zorg dat je studenten weten wat er van ze wordt verwacht. Nu schuiven ze de verantwoordelijkheid te veel af op de student, en dat vind ik onacceptabel."

Betere aansluiting
De Vereniging Hogescholen luidde onlangs de noodklok: het zouden vooral mbo'ers zijn die uitvallen, en de studenten met een niet-westerse achtergrond. Volgens Elffers is dat een misvatting. "Mbo'ers vallen vaker uit in het eerste jaar, maar daarna doen ze het net zo goed als havisten."

Bovendien laat onderzoek zien dat het verschil niet voortkomt uit de etnische achtergrond van de studenten, maar vooral zit in het opleidingsniveau van de ouders, zegt ze. "We zien dat studenten die als eerste uit hun familie naar het hbo gaan, het zwaarder hebben." Ze stelt voor die studenten bijvoorbeeld een buddy of tutor toe te wijzen.

Ook Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, pleitte maandag voor een betere aansluiting van het mbo op het hbo, door 'meer flexibiliteit, extra tijd en extra schakelprogramma's' in te zetten.

Lees het volledige interview met Louise Elffers: 'Hogeschool laat student bungelen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden