Hogere premie ongezond leven

DEN HAAG - Ziektekostenverzekeraars werken aan plannen voor een polis waarbij een aantoonbaar ongezonde levensstijl wordt bestraft met een hoge maandpremie of eigen bijdragen. Dat bevestigen diverse maatschappijen.''In de politiek en de maatschappij zijn de geesten helaas nog niet rijp voor zo'n polis. Maar als we op de huidige weg doorgaan, zal de wal het schip keren,'' zegt Mike Leers, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar CZ. Steeds meer mensen worden ziek doordat ze vet voedsel eten, veel drinken, roken en nauwelijks bewegen.

Het huidige wettelijke verbod op risicoselectie vormt een belemmering voor de invoering van een 'eigen schuld, dikke bult-polis'.

''Er moet wat gebeuren,'' vindt Leers. ''We dreigen aan onze welvaart ten onder te gaan. Welvaartsziekten als hartfalen, longemfyseem, obesitas en ook diabetes steken steeds meer de kop op. De kosten rijzen de pan uit. Er is meer zorgpersoneel nodig. Ik zou graag zien dat er eens serieus zou worden gesproken over een bestraffingssysteem.''

Struikelblok vormen nog de criteria voor een ongezonde levensstijl en de controlemogelijkheden van verzekeraars. Momenteel zoeken de maatschappijen het vooral in preventie, gekoppeld aan een beloningssysteem. In veel aanvullende verzekeringen zijn voorwaarden opgenomen die mensen in staat stellen om voor een appel en een ei een bewegingsprogramma te volgen of een cursus gezond eten. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.

Agis overweegt een goedkopere 'niet-rokenpolis' op de markt te brengen en heeft al een goedkope vega-polis voor vegetariërs. ''Wij hebben die initiatieven ontwikkeld omdat nu eenmaal wetenschappelijk is bewezen dat belonen veel beter werkt dan straffen,'' aldus Maarten Boon, directeur van Agis.

Ruim anderhalf jaar geleden zette toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) de deur naar een 'eigen schuld, dikke bult-polis' open. Hij zei toen dat er 'niet zoiets bestaat als het recht op ongezond leven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden