Hogere pensioenpremie voor twee miljoen Nederlanders

Zo'n twee miljoen mensen moeten volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen. Veel pensioenfondsen zitten in zwaar weer en ontkomen er niet aan om de premie te verhogen. Gemiddeld zullen de premies met maximaal 2 procent worden verhoogd, zo blijkt uit berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB).

null Beeld anp
Beeld anp

De stijging van de premies komt deels door de lage marktrente en deels door een nieuwe rekenmethode die De Nederlandsche Bank (DNB) deze zomer aan de pensioenfondsen heeft opgelegd. 'Het is duidelijk dat pensioenfondsen last hebben van de lage rente', schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Noodmaatregelen zijn volgens Klijnsma op de korte termijn niet nodig.

Uit de cijfers blijkt dat 1,9 miljoen van de 5,5 miljoen premiebetalers moet vrezen voor een premiestijging. De overige 3,6 miljoen blijft vooralsnog buiten schot, mits fondsen de ruimte tussen de kostendekkende en de feitelijke premie benutten. Die ruimte lag dit jaar op 4,4 miljard euro.

Zuchten onder lage rente
Vakbond FNV waarschuwde in een reactie voor de gevolgen van de lage rente en de door het kabinet ingevoerde wijzigingen in de pensioenopbouw. 'Pensioenfondsen zuchten nu onder de lage rente en rekenrente. Die hakken in op de koopkracht van werkenden en gepensioneerden. We roepen de Tweede Kamer op hier paal en perk aan te stellen', aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

undefined

Jette Klijnsma Beeld anp
Jette KlijnsmaBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden