Hogere parkeerkorting voor bezoekers die naar stad komen

Extra korting voor visite die met de auto komt, moet de pijn van hogere parkeertarieven in Amsterdam verzachten. Er is brede steun, maar coalitiepartij GroenLinks wil er niet aan mee werken.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

De grootste partij in de raad heeft zich daarmee afgezonderd van de rest van de coalitiepartijen en een flink deel van de oppositie.

Kern van de twist is de bezoekersvergunning, waarmee Amsterdammers hun bezoek in 2019 maandelijks 40 uur tegen 50 procent korting kunnen laten parkeren. De korting is voor alle Amsterdammers behalve in Centrum, te gebruiken door het nummerbord van de visite online in te voeren op een website van de gemeente.

Eerder kondigde wethouder Sharon Dijksma (parkeren) aan dat in 2019 de parkeertarieven naar maximaal 7,50 euro per uur gaan. Ter compensatie verhoogde ze de bezoekersregeling naar 40 uur. Maar PvdA, D66, SP, VVD en veel van de kleinere oppositiepartijen willen dat die korting verder omhoog gaat, naar 65 procent in plaats van de huidige 50 procent van het straattarief.

De partijen willen niet dat mensen vereenzamen doordat bezoek wegblijft wegens de gestegen parkeertarieven.

Meer heffingen
Op de achtergrond speelt mee dat de afgelopen maanden nog veel meer gemeentelijke heffingen en belastingen voor 2019 in prijs zijn verhoogd. De OZB, de leges zoals de kosten van een vergunning of huwelijk, de parkeerboetes en ook de afvalstoffenheffing gaan omhoog. De verhoging van de korting moet het beeld bijstellen dat de gemeente geen oog heeft voor al deze stijgende kosten.

Het voorstel werd aangenomen, maar GroenLinks steunt het uitbreiden van de kortingsregeling niet. Volgens raadslid Zeeger Ernsting komt door nog meer korting, het terugdringen van het autogebruik in de stad in gevaar. En dat is nu juist een van de hoofdpunten van zijn partij voor de komende periode. Op dat vlak blijkt GroenLinks compromisloos.

Bezoeksregeling
Het is voor het eerst sinds de vorming van de nieuwe roodgroene coalitie in juni, dat drie van de vier coalitiepartijen geen rekening willen houden met de wensen van GroenLinks, de grootste partij in de raad.

Ook stemde de fractie tegen de uitbreiding van de bezoekersregeling naar delen van stadsdeel Centrum. Niet de grachtengordel, maar bijvoorbeeld wel in delen van de Oostelijke eilanden en de Plantage. Daarnaast gaf de raad opdracht om de P&R-voorzieningen rondom de stad uit te breiden.

Aan het verhogen van de korting gingen de afgelopen dagen verhitte discussies vooraf binnen de coalitie. Dijksma gaat de extra korting onderzoeken en komt later terug op de nieuwe kortingspercentages. De vergunningstarieven blijven gelijk in 2019.

Lees ook: Parkeerkorting pakt gênant uit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden