Update

Hogere opkomst, kleine euvels bij verkiezing

Met een opkomst die tussentijds hoger lag dan in 2010, lijken de gemeenteraadsverkiezingen voorspoedig te verlopen. Slechts een aantal kleine problemen zorgde voor plaatselijke kinken in de kabel, zoals stembureaus die iets later opengingen. Volgens onderzoeksbureau Ipsos lag de opkomst rond half 11 vanochtend op 11 procent, zo meldt de NOS.

Stemmers in de rij op Rotterdam CS Beeld anp
Stemmers in de rij op Rotterdam CSBeeld anp

Volgens Ipsos, dat onderzoek doet in opdracht van de omroep, was de opkomst in 2010 1 procent lager. Ook in Rotterdam was de opkomst iets hoger. Anderzijds laten steden als Groningen en Maastricht weten dat de opkomst daar toch achterblijft bij die van 2010. Politieke kopstukken zijn ook vroege stemmers, zo bewezen zij woensdag. Nog voor 11 uur hadden Diederik Samsom (PvdA), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) gestemd in hun woonplaatsen.

Uiteraard werden daar veel foto's van gemaakt en ook andere kiezers konden het niet nalaten een zogenoemde 'stemfie' te maken en te delen op social media. Dat is een selfie - een foto van jezelf - gemaakt tijdens het stemmen.

Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken mag dat, al 'roept hij er niet toe op'. Kleine problemen waren er in Rotterdam, waar twee stembureaus later openden omdat medewerkers zich hadden verslapen. Bovendien was het voor sommige kiezers niet duidelijk dat zij niet overal konden stemmen voor de zogenoemde gebiedscommissies, een bestuur voor stadsdelen van Rotterdam. In Almere opende een stembureau iets later, omdat de sleutel kwijt was en in Den Haag moest een stembureau in de wijk Ypenburg even wachten op de benodigde materialen.

In totaal mogen woensdag bijna 12,5 miljoen mensen hun stem uitbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden