Hogere bonus voor sloopauto

Auto Recycling Willy, een sloperij in het Westelijk Havengebied. Foto Ruud van Zwet Beeld
Auto Recycling Willy, een sloperij in het Westelijk Havengebied. Foto Ruud van Zwet

AMSTERDAM - Amsterdammers krijgen een hogere slooppremie voor hun oude auto dan de rest van Nederland. De gemeente zal een bonus uitkeren boven op de nationale slooppremie voor mensen die hun oude auto willen omruilen voor een jonger model.

Volgens de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) kunnen Amsterdammers na de zomer gebruik gaan maken van de lokale regeling. Die zal veel lijken op de nationale sloopregeling. Over de hoogte van het bedrag en de criteria waaraan auto-eigenaren moeten voldoen, zullen burgemeester en wethouders nog voor het zomerreces een beslissing nemen.

Aanvankelijk zou de sloopregeling worden gekoppeld aan de milieuzone waarmee oudere, vervuilende personenauto's uit de binnenstad moesten worden geweerd. Het plan van wethouder Marijke Vos sneuvelde echter en daarmee leek de regeling van de baan.

Brancheorganisatie Bovag juicht het toe dat Amsterdam aanhaakt bij de landelijke sloopregeling voor auto's. ''Hoe hoger het bedrag, hoe sneller mensen geneigd zijn hun oude auto in te ruilen voor een nieuwere,'' zegt woordvoerder Gijs Bosman. Eerder riep de Bovag de provincies al op aan te haken bij de regeling om het slopen van oude auto's te versnellen.

De sloopregeling is door minister Jacqueline Cramer (Milieu) in het leven geroepen om de strijd met vervuilende auto's aan te gaan. Voor de regeling is 65 miljoen euro uitgetrokken. De autobranche heeft daar nog eens twintig miljoen bijgelegd, uit de pot van de verwijderingsbijdragen.

De komende jaren hoopt het rijk circa honderdduizend oude auto's en bestelauto's van de weg te halen. Sinds de regeling drie weken geleden begon, zijn 8500 auto's ingeruild. (JEFF PINKSTER)

Vandaag in Het Parool: Slopen voor schone lucht en euro's

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden