Hogere boete voor misbruik ov-studentenkaart

Ex-studenten die bewust met hun verlopen ov-studentenabonnement blijven reizen, kunnen vanaf 2019 een hogere boete krijgen, van 150 euro per halve maand.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor vergeetachtige studenten wordt de boete juist lager, van 97 naar 75 euro voor de eerste twee halve maanden. Als de studentenkaart na uitschrijving helemaal niet wordt gebruikt, volgt er geen boete meer.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil daarmee het aantal boetes fors terugdringen, laat ze de Tweede Kamer weten.

Tien dagen
Afgestudeerde studenten krijgen ook langer de tijd om het door de overheid betaalde abonnement voor vrij reizen stop te zetten, namelijk tien dagen in plaats van de huidige vijf. Ook voormalig minister Bussemaker gaf studenten het voordeel van de twijfel.

Het automatisch stoppen van het vrij reizen zou het makkelijkst zijn en is technisch mogelijk, maar kan tot 100 miljoen gaan euro kosten. De laatste jaren is het bedrag aan boetes gedaald, van 52,6 miljoen euro in 2014 tot 40,7 miljoen vorig jaar.

Frustrerend
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is erg blij dat studenten geen boete meer krijgen als de kaart na uitschrijving niet meer wordt gebruikt . "Het is als student onwijs frustrerend om honderden euro's aan boetes te krijgen, terwijl ze geen kilometer gereisd hebben met de ov-kaart. We zijn blij dat dit aangepakt wordt," zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Het ISO is geen groot voorstander van het verhogen van de ov-boete, maar kan zich wel vinden in het voorgestelde systeem, omdat het studenten meer tijd geeft om hun ov-abonnement stop te zetten.

Waarschuwingen
Daarnaast wijst het ISO erop dat het van groot belang is dat een student voldoende waarschuwingen heeft gekregen voordat de hogere ov-boete ingaat. "Studenten moeten voldoende gewaarschuwd zijn dat ze hun ov-abonnement stop moeten zetten voordat ze een hogere boete krijgen. Het kan niet zo zijn dat een student nog geen boete op de mat heeft gehad, maar wel al wel het dubbele bedrag neer moet tellen. Als dit systeem ingaat, moet de communicatie van DUO echt beter."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden