Hoger onderwijs in Amsterdam kampt met leegloop

Het hoger onderwijs in Amsterdam loopt leeg. Waar universiteiten elders in het land meer studenten kregen, zagen de VU en de UvA een teruggang. Ook de HvA en InHolland hadden minder studenten, nog minder dan de landelijk dalende trend onder hbo-instellingen.

De Vrije Universiteit had 13 procent minder eerstejaars. Beeld anp
De Vrije Universiteit had 13 procent minder eerstejaars.Beeld anp

De UvA noteerde 10 procent minder eerstejaarsstudenten, de VU had 13 procent minder eerstejaars. De HvA telde 16 procent minder studenten en InHolland 18 procent minder in de regio Amsterdam.

De onderwijsinstellingen hebben geen eensluidende verklaring voor de daling.

InHolland verklaart de daling door een verschuiving van interesses bij studenten en de aantrekkende economie. 'Zo kiezen meer jongeren voor werk dan voor een studie, vooral bij beroepsopleidingen,' zegt een woordvoerder. De VU denkt dat de daling te maken heeft met een strengere selectie bij sommige opleidingen.

Leenstelsel
Rector magnificus Dymph van den Boom van de UvA verwijst naar de populariteit van technische en landbouwstudies, die op de UvA niet vertegenwoordigd zijn. Verder zouden de protesten aan de UvA, met de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis eerder dit jaar, debet kunnen zijn aan de terugloop. Tot slot noemt Van den Boom in een persbericht het leenstelsel, het dit jaar ingevoerde systeem waarbij studenten alleen nog geld kunnen lenen en geen studiebeurs meer krijgen. 'Huisvesting in Amsterdam is duur en studenten moeten nu alles lenen. Dat kan een rol hebben gespeeld.'

Dat denken studentenbonden LsvB en de Amsterdamse studentenunie Asva ook. Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA studentenunie: 'Door het leenstelsel is studeren in Amsterdam onbetaalbaar geworden.'

'Straks kan alleen de elite hier nog studeren,' denkt Stefan Wirken, voorzitter van de landelijke studentenbond (LsvB). Studenten zouden eerder voor een goedkopere studentenstad als Nijmegen of Enschede kiezen, waar de kamerhuur niet gemiddeld 436 euro per maand is zoals in de hoofdstad.

Overigens zijn er nog altijd rond de 100.000 studenten in Amsterdam

Lees vandaag (30/10/'15) in Het Parool: 'Wat als de stad geen studenten meer zou hebben?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden