Hoger onderwijs belooft minimaal 12 uur les

In het hoger onderwijs zullen studenten voortaan minimaal 12 uur per week les krijgen van een docent. Dat hebben de hogescholen en universiteiten voorgesteld aan Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs). Sommige instellingen krikken hun minimum op naar 15 tot 20 contacturen per week.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra. Beeld ANP
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra.Beeld ANP

De beloftes zullen worden vastgelegd in zogeheten prestatieafspraken, die naar verwachting in november worden getekend. De voorstellen van de instellingen zijn beoordeeld door een commissie onder leiding van onderwijsexpert Frans van Vught. Hij noemde de voorstellen van de instellingen maandag 'ambitieus, maar haalbaar'.

Met de prestatieafspraken wil Zijlstra hogescholen en universiteiten niet alleen belonen voor de hoeveelheid studenten die ze verstouwen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden. Het gaat dan onder meer om het aantal lesuren, de kwaliteit van docenten en het studiesucces van de leerlingen.

Zijlstra denkt dat iedereen gebaat is bij het maken van prestatieafspraken. 'De instellingen zelf, de docenten, de studenten, straks de werkgevers en uiteindelijk de samenleving als geheel', aldus de staatssecretaris.

Er is een flinke zak geld verbonden aan het nakomen van de prestatieafspraken. Tot 2016 gaat het om een budget dat oploopt tot 325 miljoen euro. Dat komt neer op 7 procent van het totale potje voor onderwijs. Zijlstra benadrukte dat de afspraken niet vrijblijvend zijn. 'Instellingen die de afspraken niet nakomen of de doelstellingen niet halen, raken het geld gewoon weer kwijt', zei hij bij de presentatie van het rapport van de commissie.

De staatssecretaris liet weten de adviezen van de commissie in grote lijnen te zullen volgen. Het enige lastige geval is de Open Universiteit, die nog niet toe is aan het maken van prestatieafspraken. 'Ik ga kijken hoe ik met dat advies omga', aldus Zijlstra. De commissie gaat er overigens vanuit dat in de toekomst wel prestatieafspraken met de Open Universiteit kunnen worden gemaakt.

De VSNU, de vereniging van universiteiten, en de HBO-raad reageerden tevreden op de adviezen van de commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden