Hoger beroep zaak grensrechter van start

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt deze en volgende week de strafzaak in hoger beroep rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het proces tegen de zes minderjarige verdachten vindt vanaf dinsdag plaats achter gesloten deuren.

Archiefbeeld van bloemen bij een portret van Nieuwenhuizen in het clubhuis van Buitenboys. Beeld ANP
Archiefbeeld van bloemen bij een portret van Nieuwenhuizen in het clubhuis van Buitenboys.Beeld ANP

De rechtbank in Lelystad behandelde de zaak eerder dit jaar in het openbaar. De minderjarige veroordeelde zij tot jeugddetentie. De enige volwassene in de zaak, de vader van een van de jongens, kreeg 6 jaar cel. De behandeling van zijn hoger-beroepszaak is wel openbaar. Het Openbaar Ministerie formuleert volgens de planning vrijdag de strafeisen tegen alle verdachten.

Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door een groep spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en een van hun vaders. Het betrokken B-elftal van de club speelde een uitwedstrijd tegen Nieuwenhuizens club Buitenboys in Almere. Na afloop van de wedstrijd sloeg de vlam in de pan. Nieuwenhuizen werd mishandeld en overleed en dag later.

Voor de rechtbank stond vast dat het geweld de oorzaak van Nieuwenhuizens dood is geweest. Een aantal advocaten heeft gewezen op de mogelijkheid dat de grensrechter is overleden ten gevolge van een genetische afwijking in de aderen. Volgens de rechtbank was het 'onvoldoende aannemelijk, zelfs hoogst onwaarschijnlijk' dat deze afwijking tot de plotselinge dood van Nieuwenhuizen heeft geleid. In een eerder stadium van de zaak in hoger beroep heeft het hof in Leeuwarden een verzoek om nader onderzoek naar de afwijking afgewezen.

Bij de rechtbank deden de meeste verdachten er het zwijgen toe, of zij wezen de beschuldigende vinger naar elkaar. De getuigenis van de zoon van Nieuwenhuizen, destijds als speler aanwezig op het veld, was van groot belang voor het bewijs.

De zaak-Nieuwenhuizen leidde tot grote beroering, binnen en buiten de voetbalwereld. Het geweld op de voetbalvelden nam na het incident af, heeft de KNVB vastgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden