Hoger beroep tegen Geert Wilders begint in mei

Het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen PVV-leider Geert Wilders zal waarschijnlijk op 17 mei 2018 beginnen.

PVV-voorman Geert Wilders dinsdag aan het begin van het hoger beroep in het minder-Marokkanen-proces. Beeld ANP
PVV-voorman Geert Wilders dinsdag aan het begin van het hoger beroep in het minder-Marokkanen-proces.Beeld ANP

Dat heeft de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag gezegd tijdens de eerste regiezitting, die plaatsvindt in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Wilders is dinsdag zelf aanwezig bij de zitting, waarop beide partijen hun onderzoekswensen kunnen indienen. De advocaat-generaal heeft geen nieuw onderzoek gevraagd.

Veel getuigen
Naast tal van onderzoeken laten verrichten, wil de raadsman van PVV-leider Geert Wilders ook veel getuigen laten oproepen. Het gaat onder anderen om premier Mark Rutte en enkele ministers uit Rutte-II, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Ook wil hij de duizenden mensen laten verhoren die aangifte deden tegen Wilders om zijn 'minder-Marokkanen' uitspraken in 2014. Advocaat Geert-Jan Knoops legde zijn verzoeken dinsdag neer bij het gerechtshof van Den Haag, dat een regiezitting houdt op Schiphol.

Knoops denkt dat van hogerhand is toegewerkt naar vervolging van de PVV-leider. Hij wil weten of bewindslieden afspraken hebben gemaakt, onder meer over hun reactie op de uitlatingen van Wilders. Volgens de scheiding der machten mogen politici zich niet bemoeien met rechtszaken.

'Rammelt aan alle kanten'
Ook vermoedt de advocaat sturing vanuit het Openbaar Ministerie (OM) om aangifte te doen bij de politie. De manier waarop vervolgens aangifte werd gedaan, rammelt aan alle kanten, betoogde Knoops.

Er kwamen 6500 aangiften terwijl velen niet eens wisten tegen wie ze aangifte deden en waarom precies. De advocaat liet zijn medewerkers 35 aangevers ondervragen en daarin kwamen volgens hem dit soort misverstanden en tientallen onregelmatigheden aan het licht.

Deze hele gang van zaken is ongeoorloofd en moet er volgens Knoops toe leiden tot dat het OM niet gerechtigd is om Wilders te vervolgen. Donderdag reageert het OM op de opmerkingen en onderzoekswensen. Het gerechtshof neemt op 9 november een besluit.

Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan omdat het een hogere straf wil. Wilders werd schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Hij kreeg echter geen straf opgelegd. Ook Wilders tekende beroep aan..

Zie ook: Wilders: geen spijt van omstreden uitspraak, Oud-president Hoge Raad Geert Corstens: 'Wilders schaadt rechters' en Wilders balanceert voortdurend op de rand van de rechtsstaat (column)

Wilders bezorgd over onpartijdigheid rechter

PVV-leider Geert Wilders heeft ernstige zorgen over de neutraliteit van de voorzitter van het gerechtshof, die nu zijn zaak behandelt in het 'minder-Marokkanen-proces'.

Wilders heeft informatie dat de rechter ook voorzitter is van een jury van de Stichting Gascaria en in die positie in 2016 een prijs heeft toegekend aan een "linkse activiste, die zich sterk maakt voor vluchtelingen".

Wilder zei dat dinsdag aan het begin van het middagdeel van de regiezitting in zijn proces, dat plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De PVV-leider hoopt dat zijn informatie niet waar is en als die wel klopt, dan wil hij dat zij dit in perspectief plaatst. Doet zij dat niet, dan zou 'verschoning' een optie zijn, de stap dat een rechter zich op eigen initiatief terugtrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden