'Hoger beroep Passage hopelijk niet te lang'

Het liquidatieproces Passage moet in hoger beroep niet helemaal opnieuw worden gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt dat de megazaak bij het gerechtshof in Amsterdam aanzienlijk minder lang gaat duren dan eerder bij de rechtbank.

VLNR) Raadsheer Hoekstra, voorzitter Velthuisen en raadsheer Steinhaus voor aanvang van de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse liquidatieproces Passage in het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol. Beeld anp
VLNR) Raadsheer Hoekstra, voorzitter Velthuisen en raadsheer Steinhaus voor aanvang van de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse liquidatieproces Passage in het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol.Beeld anp

Het hof maakt vrijdag een eerste begin met de zaak, in de vorm van een zogeheten verkennende zitting. Van de 11 verdachten zijn er zes verschenen. Voor dit proces houdt het hof speciaal zitting in het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol.

Advocaat-generaal Frits Posthumus vindt dat het proces bij het hof moet voortbouwen op de behandeling van de zaak bij de rechtbank.

Langdurig proces
Kroongetuige Peter la S. zal tijdens het komende proces opnieuw worden gehoord. Ook dat moet niet een herhaling van zetten worden, benadrukte Posthumus. La S. is de afgelopen 6 jaar, in de aanloop naar het proces bij de rechtbank en tijdens de rechtszaak zelf, talloze malen gehoord.

La S. is in Passage veroordeeld tot 8 jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. Hij heeft die straf in voorarrest uitgezeten en verkeert al ruim 1 jaar op vrije voeten. Volgens Posthumus is hij 'niet op afroep beschikbaar". Er zijn 6 weken voorbereidingstijd nodig om hem als getuige op de zitting te krijgen.

Strafduur
Zowel het hof als het OM kenschetste Passage vrijdag als ,,een bijzondere zaak", op tal van fronten, zoals de omvang van het dossier en de opgelegde straffen. Het dossier beslaat honderden ordners. De rechtbank veroordeelde drie verdachten tot levenslang en één tot 30 jaar. De overige straffen varieerden van enkele maanden tot 12 jaar.
De inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep begint volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden