Hoger beroep maandag over schone lucht

Milieudefensie en de Nederlandse staat staan maandag opnieuw tegenover elkaar voor de rechter in de slepende juridische kwestie over schone lucht.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De milieuorganisatie eist - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer doet tegen luchtvervuiling en dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt.

De rechter besloot afgelopen september in een kort geding dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling. Twee maanden later werd dit vonnis van tafel geveegd in een civiele procedure. Het hoger beroep maandag is tegen de uitspraak in kort geding. Tegen de civiele procedure is ook hoger beroep ingediend, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat speelt.

De inzet van de procedure is verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland door het terugdringen van de vervuilende stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2,5 en PM10). De staat moet verplichtingen uit Europese richtlijnen naleven, maar deze zijn minder streng dan de richtwaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Kwaliteitseisen
Onlangs bleek uit onderzoek dat als Amsterdam en het kabinet tot het uiterste waren gegaan, het wel degelijk was gelukt overal te voldoen aan de Europese luchtkwaliteitseisen. Met onder meer een heffing van 6 euro voor elke keer dat iemand met de auto het centrum inrijdt, zou de luchtkwaliteit zijn verbeterd.

De gemeente Amsterdam gaat ervan uit dat in 2019 of 2020 de normen voor schone lucht gehaald worden. Eerder bleek echter dat tegen alle verwachtingen de luchtkwaliteit in 2016 niet verbeterd, maar juist verslechterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden