Update

Hoger beroep klokkenluider Bos moet opnieuw

DEN HAAG - De strafzaak in hoger beroep tegen Ad Bos, klokkenluider in de bouwfraudeaffaire, moet worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De raad heeft de zaak verwezen naar het gerechtshof in Amsterdam.

Bos onthulde in 2001 het bestaan van een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem. Het Openbaar Ministerie (OM) ging echter ook over tot vervolging van Bos zelf, wegens omkoping. In hoger beroep strandde de zaak voor het OM. Het Haagse gerechtshof meende dat misbruik is gemaakt van Bos' kwetsbare positie als klokkenluider. Bos had er volgens het hof op mogen vertrouwen dat hij niet zou worden vervolgd. De Hoge Raad deelt die visie niet en heeft het door het OM ingestelde cassatieberoep gegrond verklaard.

Ook het standpunt van het hof dat inbreuk is gemaakt op het zwijgrecht van Bos vindt geen genade in de ogen van de raad. Volgens Bos en zijn advocaat had het OM hem te laat verteld dat hij verdachte zou kunnen worden, terwijl hij als getuige werd gehoord.

In zijn eigen zaak beschuldigde het OM Bos ervan dat hij een ambtenaar van Rijkswaterstaat had omgekocht met golfreisjes en een bezoek aan het inmiddels gesloten Amsterdamse bordeel Yab Yum. In 2001 bracht Bos de omvangrijke bouwfraude aan het licht. Uit de schaduwboekhouding is gebleken dat de bouwwereld op grote schaal verboden prijsafspraken maakte.

Zijn rol als klokkenluider maakte Bos, destijds leidinggevende bij Koop Tjuchem, brodeloos. Verstoken van een inkomen woonde hij met zijn echtgenote geruime tijd in een camper. In 2009 bereikte Bos met het ministerie van Binnenlandse Zaken een akkoord over een schadevergoeding. Bos had ruim 10 miljoen euro geclaimd. Hoe hoog het uiteindelijk uitgekeerde bedrag is geweest, is niet bekendgemaakt. In de overeenkomst die de klokkenluider met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst tekende, stond dat het maatschappelijk belang dat Bos heeft gediend ''zeer groot'' is en dat hij door zijn klokkenluidersrol ''een onevenredig zware last heeft moeten dragen''. (ANP)

Ad Bos. ANP Beeld
Ad Bos. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden