Hoger beroep afvalschip Probo Koala begint

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich vanaf maandag over de geruchtmakende zaak rond het transport van schadelijk scheepsafval naar de Ivoorkust door het schip de Probo Koala. De rechtbank oordeelde vorig jaar milder dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Zowel het veroordeelde oliebedrijf Trafigura als het OM gingen in hoger beroep.

©ANP Beeld
©ANP

De door Trafigura gehuurde Probo Koala kwam eind juni 2006 aan in Amsterdam om slops te lossen, afval ontstaan uit wassing van een lading nafta met caustic soda. Tijdens het overpompen kwam een vreselijke stank vrij. Na een conflict met afvalverwerker APS, vertrok het schip weer om vervolgens in Ivoorkust een verwerker te vinden die de slops goedkoop wilde innemen. Het afval werd in en rond de Ivoriaanse havenstad Abidjan op diverse plekken gedumpt.

Vervolgingen
Trafigura heeft altijd tegengesproken dat het afval schadelijk was voor de gezondheid, maar volgens de Ivoriaanse autoriteiten hebben tienduizenden mensen gezondheidsklachten gekregen doordat het afval in de openlucht werd gedumpt. Er zouden zelfs 16 mensen aan zijn overleden. Volgens Trafigura is hiervoor geen bewijs.

Het OM vervolgt naast Trafigura onder meer afvalverwerker APS en de gemeente Amsterdam. Ze staan terecht voor het zonder toestemming in- en uitvoeren van gevaarlijke afvalstoffen en het overtreden van milieuwetten in Amsterdam in 2006.

Milieuwetgeving
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde het oliebedrijf vorig jaar zomer tot een boete van 1 miljoen euro nadat het OM een boete van 2 miljoen euro had geëist. Trafigura heeft volgens de rechtbank in de zomer van 2006 precies gedaan wat internationale verdragen proberen te voorkomen: exporteren van afval naar de derde wereld en het milieu schaden.

APS en zijn directeur Evert U. hebben met het terugpompen van het afval naar het schip de milieuwetgeving overtreden, maar kregen daarvoor geen straf. De gemeente had ze namelijk toestemming gegeven, zo stelde de rechtbank. In de zaak tegen de gemeente Amsterdam verklaarde de rechtbank het OM niet-ontvankelijk.

Twee Franse managers van de multinational Trafigura, Claude Dauphin (L) en Jean-Pierre Valentin werden in 2006 naar de Abidjaanse gevangenis overgebracht. ©ANP Beeld
Twee Franse managers van de multinational Trafigura, Claude Dauphin (L) en Jean-Pierre Valentin werden in 2006 naar de Abidjaanse gevangenis overgebracht. ©ANP
Inwoners van het nabij het afval gedumpte dorp Djibi village claimen dat het giftige afval bij velen van hen huidproblemen heeft veroorzaakt. ©ANP Beeld
Inwoners van het nabij het afval gedumpte dorp Djibi village claimen dat het giftige afval bij velen van hen huidproblemen heeft veroorzaakt. ©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden