Update

Hoge VS-official: Syrië gebruikt chemische wapens

Syrië heeft zeer waarschijnlijk chemische wapens ingezet. Dat heeft nu ook voorzitter Mike Rogers van een veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden in de VS verklaard. Hij zei dit tegen nieuwszender CNN. Eerder al beschuldigden de Syrische regering en de opstandelingen elkaar van de inzet van deze wapens. Onafhankelijke bevestiging ontbreekt nog.

Een foto die is verspreid door het Syrische staatspersbureau SANA. Deze vrouw zou het slachtoffer zijn van de aanval met chemische wapens. Beeld REUTERS
Een foto die is verspreid door het Syrische staatspersbureau SANA. Deze vrouw zou het slachtoffer zijn van de aanval met chemische wapens.Beeld REUTERS

'We wachten nog op definitieve bevestiging, maar gelet op alles wat we de afgelopen anderhalf jaar te weten zijn gekomen, kan ik enkel concluderen dat de wapens in stelling zijn gebracht of al zijn gebruikt', aldus Rogers.

Het Witte Huis had eerder op de dag bekend gemaakt de beschuldigingen zorgvuldig te bestuderen. Op dit moment zou er nog geen bewijs zijn dat 'rebellen een chemisch wapen hebben ingezet', aldus een woordvoerder. Het Witte Huis onderstreept dat president Barack Obama eerder heeft gezegd dat het gebruik van chemische wapens in Syrië zeker gevolgen zal hebben. Ook Groot-Britannië heeft in een reactie laten weten dat het gebruik van chemische wapens vraagt om een 'serieus antwoord van de internationale gemeenschap'.

De Syrische minister van Informatie, Omran al-Zoabi beschuldigt de rebellen ervan chemische wapens te hebben gebruikt. Een commandant van het Vrije Syrische leger zegt dat het staatsleger een raket heeft afgevuurd met een chemische lading. Er zijn verschillende berichten over het aantal slachtoffers.

Het is onmogelijk om te controleren wat er nu precies is gebeurd, maar de berichten wijzen er op dat er chemische wapens zijn gebruikt in het stadje Khan al-Assal, in de provincie Aleppo. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, zegt geen bevestiging te hebben van het gebruik van dergelijke wapens in Syrië. 'Natuurlijk hebben wij de berichten gezien. We houden de situatie scherp in de gaten', aldus een woordvoerder.

Ademhalingsproblemen
Een fotograaf van Reuters die in de stad Aleppo is, zegt dat de slachtoffers van de aanval ademhalingsproblemen hebben en dat mensen tegen hem hebben gezegd dat ze een chloorlucht roken.

De slachtoffers zijn naar de staatsziekenhuizen gebracht en de fotograaf van Reuters zag dat ze ademhalingsproblemen hadden. 'Ik heb vooral vrouwen en kinderen gezien', zei hij volgens het persbureau over de telefoon. 'Mensen stierven op straat en in hun huizen.'

De Syrische minister Zoabi beschuldigt de rebellen en noemt het op de staatstelevisie een 'gevaarlijke escalatie' van het conflict. Hij zegt dat er zeker 25 mensen om het leven zijn gekomen, en 86 anderen gewond zijn geraakt. 'Dit is de eerste daad van de interim-regering', aldus Zoabi. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigt dat de rebellen chemische wapens hebben ingezet.

'Regime schuldig'
Volgens Syrische rebellen kwam de aanval juist van de kant van het Syrische regime. Een woordvoerder van Hoge Militaire Raad van de rebellen tegenover persbureau Reuters: 'De rebellen zaten niet achter deze aanval. Vanochtendvroeg hoorden we berichten over een aanval met een chemische raket. Plotseling hoorden we dat het regime ons beticht van de aanval.'

Het Aleppo Media Centrum, dat is gelieerd aan de rebellen, zegt dat er gevallen van 'verstikking en vergiftiging' zijn geweest nadat de raket was afgevuurd. Het voegde er aan toe dat dit 'hoogstwaarschijnlijk' te wijten was aan 'giftige gassen' die door regeringstroepen zijn gebruikt.

De Syrische regering beschikt over een grote voorraad chemische wapens. De internationale gemeenschap vreest al langer dat het regime deze wapens tegen de rebellen zal inzetten, of dat de rebellen er de hand op weten te leggen.

Mosterdgas en Sarin
Het arsenaal bevat in elk geval mosterdgas en het zenuwgas Sarin. Het is onbekend waar deze zich nu bevinden en hoe veilig ze zijn. Westerse veiligheidsdiensten hebben eerder alarm geslagen omdat er activiteiten zouden zijn waargenomen bij de depots, maar vooralsnog is er geen bewijs gevonden dat de wapens zijn afgeleverd bij de eenheden die hen kunnen afvuren.

De Syrische minister Zoabi zegt dat het regime geen verboden wapens gebruikt, 'nu niet en nooit'. Volgens hem dragen Turkije en Qatar, die de rebellen steunen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad, 'wettelijke, morele en politieke' verantwoordelijkheid voor de aanval. Ankara heeft de beschuldiging verworpen.

Hieronder is een video te zien van een man met ademhalingsproblemen, die het slachtoffer zou zijn van de chemische aanval. De herkomst van de video is niet te controleren.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp
Foto's die zijn verspreid door het Syrische staatspersbureau SANA. De vrouw en de kinderen zouden het slachtoffer zijn van de aanval met chemische wapens. Beeld AFP
Foto's die zijn verspreid door het Syrische staatspersbureau SANA. De vrouw en de kinderen zouden het slachtoffer zijn van de aanval met chemische wapens.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden