‘Hoge subsidies maken bouw biomassacentrales te aantrekkelijk’

Door miljoenensubsidies is het nu te aantrekkelijk om biomassacentrales te bouwen. Die waarschuwing geeft de gemeente Amsterdam af in een brief aan minister Eric Wiebes (Klimaat).

BiomassacentraleBeeld Nuon

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) spreekt van ‘een rare financiële prikkel’. Dat energiebedrijven voor de verbranding van biomassa een beroep kunnen doen op de met miljarden euro’s gevulde subsidiepot van de rijksoverheid voor duurzame energie verklaart volgens haar de vele plannen voor de bouw van biomassacentrales.

Dat zei de wethouder vanmorgen in een debat in de gemeenteraad over de plannen van Vattenfall om een biomassacentrale te bouwen bij Diemen. Vanuit Diemen, IJburg en andere delen van Amsterdam komt veel protest tegen deze centrale, die de grootste biomassacentrale van Nederland zal worden.

Voorwaarden

Van Doorninck heeft al eerder gezegd ‘geen fan’ te zijn van biomassa. Haar partij GroenLinks vindt dat de plannen in hun huidige vorm niet door mogen gaan.

Maar net als Diemen eerder concludeert Amsterdam meteen dat de gemeente er niet over gaat. Zelfs de provincie Noord-Holland, dat zich van de zomer buigt over de vergunning, kan de plannen van Vattenfall niet tegenhouden als de centrale aan alle voorwaarden voldoet, verwacht Van Doorninck.

Druk uitoefenen

Het debat was aangezwengeld door Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Net als een lange rij insprekers drong hij erop aan om de druk uit te oefenen op minister Wiebes en de provincie. Ze onderstrepen dat door het verbranden van biomassa, houtkorrels uit het buitenland, op korte termijn juist meer broeikasgassen de lucht in gaan dan bij verbranding van aardgas. De biomassacentrale kan ontbossing in de hand werken, vrezen zij. Ook hebben ze zorgen over luchtvervuiling.

Amsterdam, Almere, Diemen en Noord-Holland proberen daarover afspraken te maken met Vattenfall in een convenant. Van Lammeren vindt dat Amsterdam daarmee de biomassaplannen legitimeert. Daarom zou Amsterdam deze gesprekken moeten staken, vindt hij.

Maar Van Doorninck is dat niet van plan. Zij ziet het convenant als een manier om Vattenfall te verplichten tot hogere eisen op het gebied van de luchtvervuiling door de centrale, de herkomst uit duurzaam beheerde bossen en het vervoer van de biomassa. “Mogelijkheden om deze centrale minder erg te maken, zijn er wel.” Daarvoor wordt ‘flink onderhandeld,’ zei de wethouder.

Subsidie

Van Doorninck wil overigens niet zeggen dat de bouwplannen voor de centrale bij Diemen ingegeven zijn door de subsidie. Vattenfall wil met de centrale warmte opwekken en minder aardgas verstoken voor de stadsverwarming in Amsterdam en Almere. Tot de levering van die warmte is Vattenfall ook verplicht, dus het is niet alleen de financiële prikkel die het energiebedrijf ertoe brengt om een biomassaketel te bouwen.

GroenLinks hoopt bij Vattenfall allerlei extra voorwaarden af te dwingen, zoals eisen aan de herkomst van de biomassa en mogelijk zelfs de ondergrondse opslag van de CO2 die vrijkomt bij de verbranding. “Zoals de centrale nu is voorgesteld, is het een heel dom idee,” zegt GroenLinksraadslid Jasper Groen.

Als de lat maar hoog genoeg wordt gelegd, komt de centrale er uiteindelijk niet, verwacht hij. Om medewerking af te dwingen bij Vattenfall moet Amsterdam ook schermen met de mogelijkheid toekomstige concessies voor de stadsverwarming niet aan Vattenfall te gunnen, vindt Groen.

De gemeente Diemen stuurde minister Wiebes vorige week al een brief over de biomassaplannen. Diemen gaat al zwaar gebukt onder een ‘fijnstofdeken’, schreef wethouder Jorrit Nuijens. Hij vraagt Wiebes om de subsidie voor biomassa te beperken of anders toch het afvangen van CO2 verplicht te stellen. Verder vraagt hij strengere fijnstofnormen. Wiebes zou daarom kunnen overwegen om de maximumsnelheid op de ring-A10 terug te brengen naar 80 kilometer per uur, suggereerde Nuijens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden