Hoge rechter Milaan stapt op uit protest tegen vrijspraak Berlusconi

President Enrico Tranfa van het Milanese hof van beroep is gisteren afgetreden uit protest tegen de vrijspraak van Silvio Berlusconi. Het hof vernietigde een zevenjarige celstraf voor de oud-premier om seks met een minderjarige en machtsmisbruik.

Joost van der Meer
Enrico Tranfa (midden) bij het voorlezen van het vonnis in de prostitutiezaak tegen Berlusconi. Beeld anp
Enrico Tranfa (midden) bij het voorlezen van het vonnis in de prostitutiezaak tegen Berlusconi.Beeld anp

Tranfa was de voorzitter van het college van drie rechters dat moest besluiten over het beroep dat Berlusconi aantekende tegen de celstraf die hij van een lagere rechtbank had gekregen. Volgens Italiaanse media was Tranfa als enige van de drie tegen vrijspraak, en daarmee in de minderheid. Als voorzitter van het college moest hij de uitspraak wel ondertekenen om niet de hele rechtsgang te blokkeren. Direct daarna diende hij zijn ontslag in.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della sera is het niet eerder gebeurd dat een Italiaanse rechter aftreedt omdat hij het oneens is met een uitspraak. Voor ingewijden kwam het besluit echter niet geheel onverwachts: de rechter liep volgens hen de afgelopen dagen bleek en gespannen door het paleis van justitie, ook reageerde hij ontwijkend op vragen over zijn gesteldheid.

Na zijn ontslag wilde Tranfa geen verdere toelichting aan de pers geven op zijn besluit.

Voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi. Beeld ap
Voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi.Beeld ap

Seks met minderjarige mogelijk 'onbewust'

Volgens de uitspraak van het hof is het weliswaar bewezen dat Berlusconi meermalen seksuele handelingen verrichtte met de minderjarige prostituee Karima el Mahroug, bijgenaamd Ruby de hartendief, maar is niet zeker dat hij toen op de hoogte was van haar leeftijd.

Ook zou het niet zijn bewezen dat de oud-premier zijn macht heeft misbruikt nadat Ruby door de politie werd gearresteerd voor diefstal.

Toen Berlusconi vervolgens naar het politiebureau belde om - met succes - de vrijheid van Ruby te bewerkstelligen, was hij volgens de rechter wel op de hoogte van haar leeftijd. Volgens het hof is er echter onvoldoende bewijs om te stellen dat Berlusconi daarbij de politie bedreigde.

Stripper Karima el Mahroug, bijgenaamd Ruby. Beeld EPA
Stripper Karima el Mahroug, bijgenaamd Ruby.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden