Hoge Raad verbiedt pedoclub Martijn

De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn verboden. Martijn zal worden ontbonden, dat is de uitspraak die de Hoge Raad vandaag heeft gedaan. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van de club in strijd met de openbare orde. Het verbieden en ontbinden van een vereniging moet een hoge uitzondering zijn, maar is in dit geval noodzakelijk, oordeelt de raad, ter bescherming van het kind.

Redactie

De vereniging bagatelliseert en verheerlijkt de gevaren van seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen, aldus de raad. Ook propageert zij haar opvattingen.

Martijn werd opgericht in 1982. De rechtbank in Assen verbood op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) de vereniging al in 2012. In hoger beroep draaide het gerechtshof in Leeuwarden die beslissing vorig jaar terug. Van een verbod kan geen sprake zijn, vond het hof, omdat de activiteiten van Martijn weliswaar in strijd met de openbare orde zijn, maar niet leiden tot de dreiging van een maatschappelijke ontwrichting.

Reacties
Politieke partijen reageren opgelucht. Zo zegt Arie Slob van de ChristenUnie: 'Goed nieuws. Nu kunnen Pieter Omtzigt en ik voorbereidingen initiatiefwet stoppen.' De ChristenUnie en CDA wilden samen een initiatiefwetsvoorstel maken voor strafbaarstelling pedofielenvereniging Martijn en eventuele toekomstige pedoclubs.

Ook de VVD is blij met de uitspraak. Kamerlid Van der Steur: 'Nu staat vast dat er geen plaats is in ons land voor verenigingen die pedoseksualiteit verheerlijken. Dit is een belangrijk signaal. De VVD vindt pedoseksualiteit verwerpelijk en ijvert voor opsporing, vervolging en berechting van pedoseksuelen.'

Henk Bres
De Hoge Raad is trending topic op Twitter. Veel twitteraars zijn blij met het nieuws dat regelmatig wordt genoemd met de hashtag #GoedeVrijdag. Hagenaar Henk Bres, die in 2011 een petitie startte tegen de pedopartij, liet weten dat het verbod een 'kroon is voor drie jaar knokken'. Via Twitter bedankte Bres iedereen die de petitie heeft ondersteund. Voor de aanvang van de uitspraak schreef hij: 'Als er een God bestaat geeft hij vandaag de rechter in dat die de pedoseksuele vereniging van 'Martijn' gaat VERBIEDEN #bennieteensgelovig'.

OM
Het Openbaar Ministerie (OM) is ook tevreden met het verbod. Volgens een woordvoerster ziet het OM zijn eigen visie op de omstreden club in het oordeel van de hoogste rechter bevestigd. 'Wij hebben altijd betoogd dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind'.

Buurtbewoners willen dat een bestuurslid van pedovereniging Martijn bij hun uit de straat verdwijnt: ze protesteren bij zijn huis tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind in 2011. Beeld anp
Buurtbewoners willen dat een bestuurslid van pedovereniging Martijn bij hun uit de straat verdwijnt: ze protesteren bij zijn huis tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind in 2011.Beeld anp
Floris Bakels (M), vice-president van de Hoge Raad doet uitspraak. Beeld anp
Floris Bakels (M), vice-president van de Hoge Raad doet uitspraak.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden