Hoge Raad heropent moordzaak 'Zes van Breda'

Drie mannen en drie vrouwen zijn in de jaren '90 hoogstwaarschijnlijk ten onrechte veroordeeld voor de moord op een 56-jarige Chinese vrouw in Breda. De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de zaak van de zogeheten 'Zes van Breda' herzien moet worden.

Redactie

De veroordeelden hebben hun straf al uitgezeten. De mannen kregen 10 jaar cel opgelegd en kwamen kort voor de eeuwwisseling vrij. De vrouwen werden schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Verklaringen en bewijzen
De herziening was gevorderd door de procureur-generaal, de adviseur van de Hoge Raad. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat er vermoedelijk sprake is van een rechterlijke dwaling.

De veroordelingen waren gebaseerd op bekentenissen van de drie vrouwen. Een van hen heeft die verklaring later weer ingetrokken. De bekentenissen kunnen niet kloppen.

Hernieuwd onderzoek heeft aan het licht gebracht dat twee ooggetuigen, die in de nacht van het misdrijf tegenover het restaurant zaten waar het slachtoffer is gedood, hebben gezegd dat zij niets hebben gezien. Die verklaringen zijn uit het dossier gehouden en waren de rechter destijds dus niet bekend.

'Eerste stap naar eerherstel'
Het besluit van de Hoge Raad is een 'belangrijke eerste stap naar rehabilitatie'. Dat zeiden de advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie, die de zes verdachten bijstaan.

Uiteindelijk was geen van de verdachten bij de uitspraak van de Hoge Raad aanwezig. 'Dat was mentaal te zwaar', zei Knoops. Volgens de raadsmannen zullen de drie mannen en drie vrouwen wel bij de hernieuwde behandeling van de zaak bij het hof in Den Haag aanwezig zijn. Wanneer die plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Grootste rechterlijke dwaling
De advocaten zien de uitspraak als een opmaat naar een uiteindelijke vrijspraak. Daarmee zou volgens hen de grootste rechterlijke dwaling in ons land een feit zijn. Niet alleen het aantal verdachten is daarbij uniek. 'Je praat over 36 jaar onterecht opgelegde gevangenisstraffen.'

Het zou gaan om de vijfde grote rechterlijke dwaling in 10 jaar tijd. Als deze Bredase zaak wordt meegerekend, was er vier keer sprake van een veroordeling op basis van valse bekentenissen, signaleert Knoops. 'Dat toont het gevaar om op een bekentenis af te gaan.'

Maar dit is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat een dwaling aan het licht komt, waarschuwen de advocaten. 'Maar het toont ook aan dat het rechtssysteem dwalingen kan detecteren. Wat dat betreft zijn complimenten voor justitie op zijn plaats, die hebben in deze zaak veel onderzoek gedaan.'

Impact
De veroordelingen hebben grote impact gehad op de levens van het zestal. Een van de vrouwen bleek in de gevangenis zwanger van een tweeling. Een kindje daarvan overleed, hoogstwaarschijnlijk door de stress die de vrouw ondervond. 'Het heeft geestelijk gezien op allemaal effect gehad.'

Knoops (R) en Loevendie (L) arriveren bij de Hoge Raad Beeld ANP
Knoops (R) en Loevendie (L) arriveren bij de Hoge RaadBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden