Update

Hoge Raad handhaaft straf Robert M.: 19 jaar en tbs

De veroordeling van kindermisbruiker Robert M. blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag in cassatie besloten. M. is veroordeeld tot 19 jaar cel en tbs wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen.

Rechtbanktekening van de zaak Robert M.Beeld anp

M. (31) was de spil van de zogeheten Amsterdamse zedenzaak. Hij werd in december 2010 opgepakt, nadat hij jarenlang zijn gang had kunnen gaan. M. was medewerker op een aantal crèches in Amsterdam en heeft die positie volop geëxploiteerd om kinderen te kunnen misbruiken. Zijn echtgenoot Richard van O. is veroordeeld voor het spelen van een bijrol in het geheel; hij is alweer geruime tijd op vrije voeten.

De Hoge Raad heeft de celstraf van M. met één maand verminderd, omdat de zaak de zogeheten redelijke termijn heeft overschreden (de behandeling van de hele zaak heeft langer geduurd dan wenselijk is).

Bezwaar van M.
M. maakte bezwaar tegen zijn veroordeling, onder meer omdat het Amsterdamse gerechtshof de bewezenverklaring van een aantal misdrijven niet goed zou hebben gemotiveerd. Ook wilde hij eerder aan zijn tbs kunnen beginnen. Volgens de raad is er niets mis met het arrest dat het hof in de zaak heeft gewezen.

De Hoge Raad verwierp ook de bezwaren van de ouders, die erop neerkwamen dat zij niet zijn erkend als slachtoffer. Ook het hof deed dat niet, omdat dat wettelijk niet mogelijk was. Dat had gevolgen voor toewijzing van schadevergoeding. Advocaat Richard Korver, raadsman van een grote groep betrokken ouders, toonde zich dinsdag teleurgesteld over het oordeel van de raad. Ook uitte hij zijn ongenoegen over het feit dat M. een maand minder celstraf krijgt.

Met het oordeel van de Hoge Raad is een einde gekomen aan de strafrechtelijke procedure rond de Amsterdamse zedenzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden