Hoge Raad beveelt nader onderzoek in Deventer moordzaak

DEN HAAG - De Hoge Raad wil meer onderzoek in de zogenoemde Deventer moordzaak laten doen. Het besluit of de zaak weer heropend wordt, is daarmee uitgesteld, meldde het hoogste rechtscollege van Nederland dinsdag.Advocaat Geert-Jan Knoops had de Hoge Raad om de heropening gevraagd. Hij is de raadsman van de voor dit misdrijf tot twaalf jaar cel veroordeelde Ernest Louwes. Die bepleit al jaren zijn eigen onschuld. Hij zegt niets te maken te hebben met de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999. Louwes fungeerde destijds als executeur-testamentair van de vrouw.

De Hoge Raad neemt met het besluit van dinsdag het advies over dat advocaat-generaal A. Machielse in maart had gegeven. Volgens de raad moet worden uitgezocht waarom de verklaring van een getuige niet in het strafdossier is terechtgekomen. Het gerechtshof kende deze verklaring daardoor niet en kon die dus niet meenemen in zijn oordeel over Louwes.

Deze verklaring kan daarom een 'novum' zijn, een reden voor de Hoge Raad om de Deventer moordzaak te heropenen. Alleen een nieuw feit is hiervoor overigens niet genoeg. De Hoge Raad moet ook vermoeden dat het oordeel van het hof anders had uitgepakt als het van de nieuwe informatie op de hoogte was geweest. Omdat dit onduidelijk is, wil de Hoge Raad twee politiemensen ondervragen die de getuige hebben gehoord.

De getuige is een medewerker van de begraafplaats waar Wittenberg is begraven. Hij heeft verklaard dat hij in 1999 aan de politie heeft verteld dat de klusjesman van de vermoorde weduwe op 24 september van dat jaar tegen hem zei dat de vrouw dood was en hoe dat zou zijn gebeurd. Op die dag was het slachtoffer nog niet gevonden. De politie heeft dat deel van de verklaring volgens de getuige niet opgenomen.

De rechtbank in Zwolle sprak Louwes aanvankelijk nog wegens gebrek aan bewijs vrij, maar het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem in hoger beroep tot twaalf jaar cel. Ook toen verzocht Louwes de Hoge Raad om herziening van zijn zaak. De raad willigde dat verzoek destijds in en verwees de zaak naar het hof in Den Bosch.

Het proces in Den Bosch pakte voor Louwes toch nog nadelig uit. Het Openbaar Ministerie gaf tijdens de procedure het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opdracht de blouse van de weduwe opnieuw te onderzoeken. Daaruit kwamen voor Louwes belastende DNA-sporen naar voren. Het hof in Den Bosch veroordeelde hem daarom opnieuw tot twaalf jaar cel.

In het huidige herzieningsverzoek heeft Knoops gevraagd ook die veroordeling ongedaan te maken en zijn cliënt een nieuwe kans te geven voor de strafrechter. Volgens de strafpleiter is er veel mis met het bewijs. Ook heeft de raadsman betoogd dat het vorig jaar door het OM verrichte, zogeheten oriënterend vooronderzoek aanleiding moet zijn om de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden